Antena Căutare

Mărturisire înfiorătoare: „A murit de 12 ani, dar vine acasă câte două zile pe săptămână!!”

Un doctor in etnologie din Bucuresti a batut tara in lung si in lat, vreme de peste 30 de ani, in cautarea si inregistrarea unor obiceiuri si credinte din peisajul arhaic

Un doctor in etnologie din Bucuresti a batut tara in lung si in lat, vreme de peste 30 de ani, in cautarea si inregistrarea unor obiceiuri si credinte din peisajul arhaic.

Tot mai putin intalnite in mediul urban, aceste credinte au caracterul unor litere de lege in anumite zone ale tarii. Oamenii povestesc despre vizitele pe care le primesc din partea unor morti, cum anumiti localnici decedati se pot transforma in animale, pentru a face rau, sau in niste fiinte sau forte, numite strigoi.

Dr. Mihai Alexandru Canciovici, cercetator stiintific principal la Institutul de Etnologie si Folclor Bucuresti, a studiat peste 30 de ani traditiile mitologice si proza populara romaneasca, mai ales cea transmisa pe cale orala. Ielele, Fata Padurii, balaurii sau misterele comorilor ingropate au fost numai cateva dintre obiectele sale de studiu. Un alt motiv intalnit frecvent pe tot teritoriul Romaniei si studiat de Mihai Canciovici in societatile arhaice este cel al strigoiului, sau al moroiului, cum i se mai spune.
Strigoiul e o forta diabolica ce nu are alt scop decat sa chinuie oamenii. El poate lua diverse forme sau poate sa te strige pe nume cu vocea unor cunoscuti, ca sa te atraga in locuri neiluminate si sa faca rau. De multe ori, strigoii chiar ii omoara pe cei care nu ii sunt pe plac.

„Trebuie spus ca oamenii care sustin ca au avut experiente cu strigoi sau ca cineva din familia lor a avut asa ceva, traiesc intr-o societate diferita de cea de la oras. Cei mai multi oameni care spun ca au intalnit strigoi sunt din Bistrita-Nasaud, Maramures, Bihor, din Muntii Apuseni, Bucovina, dar si din Moldova sau Oltenia. Am zeci de inregistrari in care oamenii povestesc experientele prin care au trecut”, afirma cercetatorul.

Nu de putine ori, temerile oamenilor fata de strigoi au fost intemeiate. Pentru ca strigoii nu sunt doar spirite ce se intorc noaptea din mormant ca sa siluiasca femei; sa-i omoare pe cei cu care au avut rafuieli. Sunt purtatorii unor pacate grave, oameni care s-au spanzurat, inecati, copii ce au fost omorati de parinti, copii facuti de veri primari.

Intoarcerea strigoilor din mormant se face doar noaptea, iar prima sa iesire pentru a-i chinui pe bietii oameni se poate face de la 9 zile dupa inmormantare, pana la 12 ani.

Citește continuarea pe Libertatea.ro.

Ce s-a întâmplat cu „fata afgană”, la 32 de ani de când a hipnotizat planeta cu ochii săi! Președintele a decis!... GALERIE FOTO. De 34 de ani doarme cu un crocodil în pat. Îl scoate la plimbare, îl spală pe dinți. ”Soția nu-l suportă, ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x