Dezastrul de la Cernobîl a rămas în istorie drept una dintre cele mai mari catastrofe nucleare. Deşi ne trec fiorii când ne gândim la tragedie, unii au uitat atunci de pericole, de radiaţii, de tot. Printre ei era şi Igor Kostin, primul fotograf care a surprins momentele de după explozie.
Născut în Basarabia, în timpul României Mari, Igor Kostin era mândru de originile sale de "moldovean mămăligar". Purta mereu la el, într-o servietă, munca lui de-o viaţă. Printre sute de imagini, erau şi fotografiile şocante din zilele de groază de după 26 aprilie 1986, când reactorul 4 de la centrala Cernobîl a explodat.
Primele imagini făcute după tragedie
După APOCALIPSĂ. Imagini impresionante cu Cernobîl, la 28 de ani după dezastrul nuclear
Lucra pentru agenţia sovietică Novosti, devenind primul jurnalist care a văzut dezastrul chiar de pe acoperişul distrus al centralei, printre măşti de gaze care ascundeau mii de necunoscuţi sacrificaţi la "lichidarea" deşeurilor radioactive.
Fotograful de pe reactor
Practic, nu există documentar despre explozia de la Cernobîl care să nu conţină un interviu cu Igor Kostin. A devenit un fenomen. Primele fotografii pe care le-a făcut la Cernobîl au fost chiar pe 26 aprilie. S-a urcat într-un elicopter al cărui pilot era un bun prieten. De acolo a "tras" celebrul cadru care a făcut înconjurul lumii, cu centrala înnegrită de explozie, surprinsă de sus.
Citeşte pe observator.tv o poveste impresionantă!
Doi foști iubiți s-au întâlnit la metrou și au stat față în față! Ceea ce s-a întâmplat după i-a lăsat pe toți în lacrim... La 27 de ani a primit cel mai frumos cadou din lume, chiar din partea unui străin! Momentul revederii a făcut sute de mi...