Bertrand Arhtur William Russell, una dintre cele mai luminate minți ale omenirii, filosof, matematician și istoric britanic, a deprins tainele materiilor acasă, fără a merge, nici o secundă, la școală. A avut profesori particulari, inclusiv fratele său ajutându-l la geometria euclidiană. Abia la 18 ani ajungea, pentru prima oară, la Cambridge. Premiul Nobel pentru Literatură
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au decis s-o retragă pe Sofia, fiica lor, din sistemul de învățământ românesc. Mai pe înțelesul tuturor, micuța va învăța acasă, în ”homeschooling”, ceva ce funcționează de mai bine de 15 ani la noi, dar de care nimeni nu are curajul să vorbească din cauza prejudecăților. Imediat, societata românească s-a alcătuit în două tabere, pro și contra. Nimeni nu deține adevărul absolut, așa cum exemple - pozitive ori negative - pot fi date oricând. De-alungul timpului au existat mari personalități care au deprins, acasă, tainele tuturor materiilor, fie cu cei din familie, fie cu profesori privați. Mai mult, la un moment dat, au fost capabili să intre și să se adapteze - fără probleme, în așa numitul ”învățământ de stat”, chiar dacă vorbeam despre unul privat. Bertrand Russell, una dintre cele mai luminate minți ale omenirii, este unul dintre exemple.
DE UNDE A PLECAT POVESTEA? CITEȘTE AICI!
Bertrand s-a născut în 1872, în Țara Galilor. A rămas orfan de mic (sora și mama s-au stins de difeterie, pe când el avea doar șase ani), iar tatăl a mai rezistat puțin, neputând să facă față dramei. Bunicul patern, John, primul Conte de Russell, de două prim ministru sub Regina Victoria, l-a tras lângă el. La Pembroke Lodge, castelul unde avea să-și petreacă tinerețea, micuțul stătea ore în șir în bibliotecă, una dotată cu tot felul de cărți. Era un copil timid, retras. iubind, enorm, literatura și istoria. Cele mai fericite momente le petrecea, însă, în grădinile castelului.
A avut parte numai de educație privată: responsabili pentru fiecare materie, prieteni de familie, chiar și rude. Cu ajutorul lor, deși pare greu de crezut, a învățat, la perfecție, franceza și germana. La 11 ani, Russell a început studiul geometriei euclidiene cu fratele său, materia devenind prima sa dragoste. Mulți au spus că tipul acela timid nu se va putea adapta, niciodată, la rigorile unei insituții de învățământ.
Cu toate acestea, în 1890, la fix 18 ani, Bertrand este admis la ”Trinity College” din Cambridge, spre a se apuca de studiul matematicii. Pentru că se cunoștea din ce mediu provine elevul, i-a fost repratizat drept examinator un zbiruleț, profesorul Alfred North Whitehead. Acesta nu numai că avea să lucreze cu el la trei cărți, dar îl și recomanda cercului intelectual ”Apostolii”, în cadrul căruia se discutau, fără perdea, toate problemele posibile, semn că Russell s-a putut adapta fără nici o greutate. Patru soții, trei copii, cu simbrie la cele mai mari Universități ale lumii, Premiul Nobel pentru Literatură în 1950, ”Principia Mathematica”, o lucrare de excepție, în care a încercat să găsească bazele matematicii în logică.
A trăit 98 de ani, suficient timp pentru a arăta că s-a putut adapta în orice!
A cheltuit 13 milioane de dolari pentru a rămâne veșnic tânără. Are 73 de ani, dar uite cum arată de la brâu în sus. Suc... Și tu ții telefonul așa? Atunci UITE ce riști să pățești!...