Antena Căutare

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie. Tradiții și superstiții pentru marți. Ce nu este bine să faci în această zi

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți în fiecare an pe 8 noiembrie, iar credincioșii aduc laude și preamăresc această sărbătoare ortodoxă. Marți, când sunt prăznuiți cei doi arhangheli se respectă o serie de tradiții și superstiții pentru a avea parte de noroc și sănătate.

colaj de fotografii in nuante de roz si albastru pastel cu sfintiimihail si gavriil in icoana, si doua femei care se roaga cu mainile stranse Galerie
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, 8 noiembrie. Tradiții și superstii pentru marți. | Antena 1/Shutterstock/Hepta

În fiecare an, pe 8 Noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil. Conform religiei, Arhanghelul Mihail este cunoscut drept conducătorul oștilor cerești sau îngerești, iar Arhanghelul Gavriil este cunoscut drept cel care i-a vestit Fecioarei Maria nașterea pruncului Iisus.

Legat de tradiții și obiceiuri, în ajunul sărbătorii de Mihail și Gavril se obișnuiește să se împartă pomană pentru sufletul celor adormiți. Aceste ofrande se mai numesc și “Moșii de Arhangheli”.

Tradiții și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, pe 8 noiembrie 2022, marți

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

Citește și: La mulți ani de Sfinții Mihail și Gavril! Urări, mesaje și felicitări pentru cei dragi

În folclor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. Este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii.

Tot în această zi de sărbătoare se spune că este bine să aprindem lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei care au trecut în neființă fără lumânare sau pentru cei care au părăsit această lume în situații neprevăzute.

În unele zone din Transilvania, se practică coacerea unei turte mari din grâu sau din porumb, care se mai numește și turta areților (berbecilor), pentru a ajuta la fecunditatea mioarelor. După ce turta este gata, se aruncă în țarcul oilor și, în același timp, se dă și drumul areților (berbecilor), între oi. Se spune că dacă această turtă pică cu fața în sus, toate oile vor făta la primăvară, iar dacă pică cu fața în jos este semn rău, de oi sterpe.

Doar în anumite zone ale țării noastre se mai ține cont de tradițiile strămoșești, însă, în fiecare an, pe 8 Noiembrie, sunt sărbătoriți cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Pe data de 8 noiembrie, multe persoane își sărbătoresc numele. Este bine de știut că numele Mihail înseamnă “Acela care este ca Dumnezeu”, iar Gavriil, în Ebraică, înseamnă “Omul lui Dumnezeu”.

Aproape 1,3 milioane de români își serbează pe 8 noiembrie onomastica de Sfinții Mihail și Gavriil. Credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mihail și Gavril pe data de 8 noiembrie, dar în calendarul ortodox această sărbătoare are ca denumire completă Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.

Citește și: Calendar ortodox. Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavril pentru îndepărtarea necazurilor

Rugăciune către sfântul Arhanghel Mihail, prăznuit astăzi, 8 noiembrie 2022, marți

Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune. Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim. Întărește-ne cu harul Domnu­lui voința slabă și dorirea lipsită de vla­gă, că întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cu­getele pământești și cu poftele trupești, aplecându-ne, după asemănarea copii­lor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevăratei po­căințe, întristarea cea nefățarnică după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre, ca zilele ce ne-au mai rămas din această viață trecătoare să le chel­tuim nu spre plăcerea simțurilor și hrănirea patimilor noastre, ci întru îndrep­tarea cu lacrimi de credință și zdrobire a inimii, cu nevoințele curăției și cu bineplăcutele fapte ale milostivirii.

Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile aces­tui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără de apă­rare împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedica urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, ca păziți fiind prin tine, fără m­piedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Și învrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nos­tru Domn și Stăpân, și căzând cu la­crimi la picioarele Lui, cuprinși de bucu­rie și umilin a sa strigăm: slava Ție, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pen­tru preamultă dragoste pe care o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimi­te pe îngerii Tăi ca să slujească mân­tuirii noastre! Amin!, doxologia.ro.

Citește și: Soborul Sfinților Mihail și Gavril, 8 noiembrie. Află care este îngerul tău păzitor, în funcţie de ziua naşterii

Cum arată acum primii gemeni cu albinism din Argentina care au uimit pe toată lumea. Fetele cu părul alb ca zăpada au fă... Povestea incredibilă a unui copil care a mușcat un șarpe. Ce s-a întâmplat cu animalul la scurt timp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x