Antena Căutare

Tu știai ce ascunde pisica ta? Pare un simplu patruped, dar are o istorie uluitoare!

Chiar dacă pare greu de crezut, se pare că pisicile au o istorie de-a dreptul surprinzătoare! Tu știai ce trecut glorios ascunde felina ta?

Chiar dacă pare greu de crezut, se pare că pisicile au o istorie de-a dreptul surprinzătoare! Tu știai ce trecut glorios ascunde felina ta?

Originea primelor pisici domestice este învăluită în mister, însă un studiu genetic recent arată că felinele i-ar fi însoțit pe primii fermieri și pe vikingi în călătoriile lor prin lume.

Descoperirea a fost făcută în urma analizării probelor ADN prelevate din rămășițele a 209 pisici care au trăit în antichitate, descoperite în siturile arheologice, informează Live Science.

Această analiză genetică, cea mai extinsă efectuată până acum în privința pisicilor, a scos la iveală faptul că au existat două valuri ale expansiunii acestor animale. În primul, felinele au venit din Orientul Mijlociu și s-au îndreptat către estul bazinului mediteranean, alături de fermieri.

Articolul continuă după reclamă

Al doilea val de expansiune s-a petrecut câteva mii de ani mai târziu, și s-a întins până în Eurasia și Africa unde pisicile au ajuns călătorind pe mare. Acest al doilea val a avut loc începând din secolul al IV-lea î.e.n. până în secolul al IV-lea e.n., dovadă stând faptul că exemplare de pisici din Egipt — unde aceste patrupede aveau importanță religioasă și erau de multe ori mumificate — au fost descoperite în nordul Germaniei, într-un sit arheologic cu rămășițe vikinge datat între 700 e.n. și 1000 e.n.

Cercetarea s-a bazat pe analiza ADN-ului mitocondrial, care este transmis pe cale maternă și e separat de ADN-ul nuclear, moștenit de la ambii părinți.

Dovezile arheologice arată că pisicile și oamenii au început să interacționeze la începutul dezvoltării agriculturii.

Oamenii de știință cred că pisicile au fost luate pe vase pentru a ajuta la eliminarea rozătoarelor.

Rezultatele cercetării au fost prezentate la cel de-al șaptelea simpozion internațional de arheologie biomoleculară, ce s-a desfășurat la Muzeul de Istorie Naturală al Universității Oxford, arată Agerpres.

Tu știai ce ascunde pisica ta? N-o vei mai privi niciodată la fel! Dovezile sunt mai mult decât clare!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Ham Talent nu e panică :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/ham-talent/. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/hamtalent/?fref=ts , iar canalul nostru de YouTube este: http://www.youtube.com/Antena1AntenaTVGroup.

Nu în ultimul rând, puteţi urmări toate înregistrările integral pe AntenaPlay: https://goo.gl/Xezxeo.

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x