Antena Căutare

OFICIAL: Referendumul a fost invalidat! Traian Basescu se intoarce la Cotroceni!

Traian Basescu se intoarce la Palatul Cotroceni! In urma cu putin timp, magistratii Curtii Constitutionale au decis invalidarea referendumului. Hotararea, luata de 6 din cei 9 magistrati, a venit dupa 3 ore de discutii Urmareste filmul evenimentelor pe a1.ro!

UPDATE 15:00! Crin Antonescu a declarat ca atat el, cat si PNL, vor respecta decizia Curtii Constitutionale (CCR) de invalidare a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Presedintele interimar considera nedreapta decizia luata de CCR deoarece ignora votul a 7.403.836 de cetateni romani care au dorit demiterea lui Basescu. Antonescu a precizat si ca nu se va retrage din politica pentru ca vrea sa ramana alaturi de romani si nu este dispus sa coabiteze cu Traian Basescu. Dupa ce ii va inceta mandatul de presedinte interimar, Crin Antonescu isi va relua activitatea politica in calitate de presedinte al PNL. VEZI AICI CELE MAI IMPORTANTE DECLARATII!

UPDATE 13:50! Crin Antonescu va sustine o conferinta de presa la ora 14:30

UPDATE 13:00! "Decizia a fost luata cu majoritatea legala. Am spus majoritate calificata. Rezultatul este cel de invalidare si din comunicatul de presa veti vedea toate explicatiile", a declarat judecatorul Toader Tudorel. Decizia va fi citita pe 22 august, in plenul CCR.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca referendumul este valid din punctul de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum.

UPDATE 12:42: Sedinta CCR s-a terminat! Referendumul a fost invalidat! Astfel, presedintele Traian Basescu se va intoarce la Palatul Cotroceni! Decizia a fost luata conform legii, cu cvorum legal. In Piata Constitutiei, oamenii au condamnat hotararea judecatorilor.

UPDATE 12:20! Magistratii CCR au primit o "nota explicativa" de la sefii celor doua camere ale Parlamentului.

UPDATE 10:30! Zeci de oameni protesteaza in fata Curtii Constitutionale!

Sedinta Curtii Constitutionale a inceput la ora 10.00, iar la finalul ei vom avea o decizie privitoare la referendum. Judecatorii vor lua in discutie datele primite de la Guvern, in urma solicitarii de a le fi comunicate, pana la 21 august, listele electorale permanente actualizate pana la 10 iulie.

Desi Romania este paralizata de criza politica, judecatorul Tudorel Toader a declarat, la intrarea in sediul CCR, ca decizia magistratilor ar putea fi amanata.

Afla cine sunt cei noua judecatori care decid soarta Romaniei!

Decizia referitoare la valabilitatea referendumului trebuie luata, potrivit legii, cu 6 voturi din 9 (doua treimi din voturile membrilor plenului CCR), insa in ultima sedinta s-a pus problema daca este posibila o astfel de majoritate si daca invalidarea s-ar putea hotari cu majoritate simpla - 5 la 4.

Premierul Victor Ponta a trimis datele catre CCR

Premierul a declarat ca a trimis luni o adresa catre presedintele Curtii, Augustin Zegrean, cu informatii primite de la MAI. Premierul a mai spus ca CCR, prin trei adrese, a solicitat Guvernul Romaniei indeplinirea anumitor proceduri, referindu-se la prevederile Legii 370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei.

512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate si nu le-au reinnoit pana in ziua votului, ceea ce, in opinia premierului, trebuie avut in vedere. N-au fost amendati pentru ca nu-i gaseste nimeni. Atat cat s-a putut verifica, nu-i gaseste nimeni. Probabil ca in acest moment sunt cetateni germani, probabil, pentru ca statul german ne comunica cifre, nu ne comunica nume. E greu sa ii amendam daca nu ii gasim”, a precizat Ponta.

Prim-ministrul a mai declarat ca peste 3 milioane de romani au drept de sedere legal in strainatate.

Referitor la posibilitatea ca judecatorii Curtii sa ia hotararea de validare sau invalidare a referendumului cu majoritate simpla, liderul PSD a fost prompt: "Legea Curtii Constitutionale prevede foarte clar ca, in cazul referendumului, se ia cu sase la trei, cu cvorum. E un fel de ironie, chestia asta ca toata problema in Romania acum se leaga de cvorumul de 50% si iata ca s-a ajuns la cvorum si la Curtea Constitutionala. Ma gandesc ca daca se cere romanilor cand decid asupra soartei presedintelui sa respecte cvorumul, cu atat mai mult Curtea Constitutionala care are prevazut expres in lege sase la trei va respecta acel cvorum, in orice decizie, fie de validare, fie de invalidare, pentru ca altfel suntem intr-o criza generala daca Curtea Constitutionala isi incalca propria-i lege. Eu sunt convins ca nu se va intampla acest lucru”.

Legea e lege, dar se poate interpreta

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca CCR va lua in calcul raspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, precizand, insa, in cazul includerii romanilor din strainatate in cvorumul de la referendum, ca "toate legile lasa loc de interpretari”.

"Maine (marti) va lamurim cu toate, sper", a declarat Zegrean. Cu alte cuvinte, nimic nu e sigur.

Ramai pe a1.ro pentru a afla decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere a lui Traian Basescu!

foto: Intact Images

Traian Basescu: Scoaterea de pe liste a romanilor din strainatate si a celor cu acte expirate este ilegala... Afla cine sunt cei noua judecatori care decid soarta Romaniei!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x