"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta". Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa care, de la anul, primarul, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, impreuna cu consiliul local, poate sa mareasca anumite taxe. Sigur ca m-am enervat pentru ca nu am fost consultat si nu au explicat ei ce explic eu acum", a declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.
In proiect se arata ca, in concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012.
Ministerul estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani.
In urma majorarii, valoarea impozabila a unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa va creste de la 806 lei/mp la 935 lei/mp in cazul spatiilor dotate cu instalatii electrice si de canalizare si de la 478 lei/mp la 555 lei/mp in cazul cladirilor neracordate la astfel de utilitati.
Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, valoarea impozabila va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, in cazul existentei utilitatilor, si de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fara utilitati.
Majorarea se va aplica si in cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate, pentru spectacole, pentru operatiuni judiciare, pentru eliberarea si preschimbarea actelor de identitate, pentru inmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum si in cazul limitelor minime si maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.
Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare si vehicule grele, impozitele nu au fost indexate intrucat de la data adoptarii lor au trecut mai putin de trei ani, valorile ramanand astfel neschimbate.
Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010.
Proiectul prevede ca autoritatile administratiei publice locale vor completa, modifica sau abroga hotararile adoptate privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013 in termen de 45 de zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial.
Totodata, de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotararea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010.