Antena Căutare

Presa internationala, despre suspendarea lui Basescu: Criza politica din Romania starneste preocupari in legatura cu situatia statului de drept

Declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu de catre coalitia guvernamentala a facut inconjurul lumii, majoritatea agentiilor de presa, a publicatiilor importante si a televiziunilor de stiri alocand spatii generoase acestui subiect.

France Press scrie ca demersul a fost declansat in contextul in care ONG-urile si o parte a presei romane denunta o "deriva antidemocratica" si "atingeri aduse statului de drept fara precedent", publicand mai multe materiale, inclusiv o cronologie a celor "doua luni de criza politica", incepand din aprilie, cu indepartarea prin motiune de cenzura a Guvernului Ungureanu. Documentul ce vizeaza suspendarea presedintelui, care urmeaza sa fie prezentat joi in Parlament, il acuza pe Basescu de "sabotarea democratiei" si "incalcarea separarii puterilor si independentei justitiei", adauga AFP, care precizeaza ca presedintele roman a fost, deja, suspendat anterior, in mai 2007, la numai cinci luni de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Associated Press informeaza ca Parlamentul de la Bucuresti va incepe procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu, „cea mai recenta miscare intr-o lupta dura pentru putere intre seful statului si premier".

Cotidianul Financial Times (FT) comenteaza ca disputa politica dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu starneste preocupari in legatura cu situatia statului de drept in Romania, un stat care a devenit membru UE in 2007. "Lupta pentru putere care a declansat o criza politica in Romania s-a intensificat miercuri, in contextul in care alianta guvernamentala a premierului Victor Ponta a luat masuri pentru posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu", noteaza FT, explicand ca "disputa politica dintre cei doi lideri romani starneste preocupari in legatura cu situatia statului de drept intr-o tara care a aderat la Uniunea Europeana in 2007. De asemenea, situatia politica exercita presiuni asupra leului, pe fondul preocuparilor ca reformele economice ar putea fi afectate". De cand a devenit premier, "Victor Ponta, alaturi de alianta de stanga Uniunea Social Liberala (USL), a incercat sa isi consolideze puterea - ignorand apelurile la demisie, pe fondul acuzatilor ca ar fi plagiat teza de doctorat", mai subliniaza FT, atragand atentia ca "disputele politice de la Bucuresti starnesc preocupari la nivel international".

Articolul continuă după reclamă

BBC si CNN anunta ca in cazul in care Parlamentul voteaza pentru suspendarea presedintelui, urmeaza organizarea unui referendum, explicand mecanismul pus in miscare.

Reuters transmite ca guvernul de stanga din Romania va incerca sa il suspende pe presedintele de centru-dreapta, opozant puternic al USL, intr-o disputa care a paralizat procesul politic. Agentia mai noteaza ca Executivul condus de Victor Ponta a atacat si Curtea Constitutionala si a spus ca aceasta este sub controlul lui Basescu. Reuters subliniaza sesizarea Curtii la diverse organisme europene si spune ca si diplomati occidentali au criticat Guvernul. De asemenea, aminteste ca Ponta a ignorat decizia Curtii ca Basescu sa se duca la Consiliul European.

Le Monde scrie si despre razboiul deschis dintre noua coalitie la putere, de stanga, si presedintele de centru-dreapta, Traian Basescu, o ofensiva calificata drept „lovitura de stat", de opozitie, precizeaza publicatia.

The Guardian apreciaza faptul ca „o criza politica latenta in Romania a explodat, dupa ce Parlamentul a initiat demersurile pentru suspendarea presedintelui".

RFE-RL scrie intr-un material amplu ca Occidentul vrea o Romanie stabila, apreciind totodata ca societatea civila a reactionat puternic.

Deutsche Welle a titrat ca "Lupta pentru putere zguduie politica romaneasca". De asemenea, publicatia germana il citeaza pe Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului german si membru al Partidului Crestin-Democrat (CDU), care a afirmat ca "Ar trebui sa cer CE sa ia in considerare daca sa demareze proceduri cu privire la incalcarea tratatelor UE".

Vocea Europei (EuropeanVoice.com) scrie ca "Romania se framanta", comentand epidodul prezentei premierului Victor Ponta la Consiliul European. "Ar putea fi ultimul sau summit, avand in vedere ca depune eforturi sa scape de acuzatiile de plagiat", apreciza site-ul, adaugand ca ultimele evolutii par sa aduca unele "complicatii suplimentare pentru oficialii CE care lucreaza, in prezent, la raportul anual de evaluare a progreselor Romaniei, care va fi publicat curand".

Postul de radio Voice of Russia, care citeaza publicatia Moscow Time, scrie in pagina online ca romanii nu au fost de acord, la referendumul din 2007, cu suspendarea presedintelui roman. Insa, in prezent, Partidul Liberal-Democrat, care il sustine pe presedinte, a scazut la un nivel de 12% in sondaje, in urma aplicarii masurilor de austeritate recomandate de FMI si CE, comenteaza postul de radio.

Iranul ameninta ca va ataca bazele militare americane si Israelul, in cazul unui conflict... "Razboiul" politic de la Bucuresti pune in pericol pozitia Romaniei din Consiliul European...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x