- Finala Asia Express e miercuri, de la 20:30, pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Drumul Zeilor ajunge la capăt cu marii câștigători
- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Primul tren cu pelerini maghiari care vor participa la procesiunea de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, din judeţul Harghita, a ajuns, joi, la Cluj-Napoca, de la Budapesta, cei aproximativ o mie de călători fiind aşteptaţi cu flori şi tradiţionalele pogăcele. Oamenii au spus rugăciuni şi au cântat imnul Ungariei.
Trenul, care are în componenţă 17 vagoane, a ajuns în gara din Cluj-Napoca la ora 17.15, cu aproape două ore întârziere faţă de ora stabilită.
Pelerinii, care în fiecare an merg la Şumuleu Ciuc pentru a participa la slujba de Rusaliile catolice, au fost aşteptaţi de aproximativ 200 de persoane, cu flori şi pogăcele - produse de patiserie făcute din aluat şi brânză.
Trenul a stat în gara din Cluj-Napoca aproximativ 20 de minute, timp în care cei prezenţi au rostit rugăciuni, au primit binecuvântarea din parte preoţilor prezenţi şi au cântat imnul de stat al Ungariei, dar şi mai multe cântece religioase.
În drum spre Cluj-Napoca, trenul a oprit şi la Oradea, unde pelerinii au participat la o slujbă oficiată special cu ocazia venirii lor.
Trenul ar trebui să ajungă în Gheorgheni, în judeţul Harghita, joi seară, pelerinii urmând să participe sâmbătă şi duminică la slujbele oficiate la Şumuleu Ciuc.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.
De ce localitatea din Harghita devine o Mecca a României?
Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană, care anul trecut a împlinit 500 de ani și care este considerată făcătoare de minuni. Atât preoții cât și credincioșii cred că cel mai mare miracol este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj.
În anul în 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioșilor romano catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Aceștia s-au împotrivit și, adunați la Șumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui. În tot acest timp, cei rămași la biserică — bătrânii, femeile și copii — s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-și apăra credința. Secuii au reușit să respingă atacul și, împodobindu-și steagurile cu crengi de mesteacăn, s-au întors la Șumuleu și împreună cu ceilalți s-au rugat Domnului și Sfintei Fecioare, în semn de mulțumire pentru obținerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc, purtând crengi verzi în mâini și se roagă la statuia făcătoare de minuni.
Pentru că evenimentul capătă, cu fiecare an, o amploare tot mai mare, autoritățile locale și reprezentanții Ordinului Franciscanilor au început demersurile pentru includerea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului Imaterial UNESCO.
Șoferi, aveți drum prin centrul Capitalei? Calea Victoriei, BLOCATĂ de vineri seara până luni dimineața! RUTELE OCOLITOA... Ați pornit deja spre Brașov sau Predeal? Mare atenție! Trafic rutier intens pe Valea Prahovei...