Ce înseamnă 15 februarie? Printre altele, azi este Ziua Internațională a Copilului bolnav de Cancer. De multe ori auzim tot felul de teorii, cum că modul de viață alert, pe care îl trăim azi, ar cauza cancerul. "Să nu mănânci prea mulți cartofi, că produc cancer”, vă sună cunoscut, așa-i? Ei bine, toate aceste ipoteze ar putea infirmate. Cancerul nu apare nici din cauza unei vieți prea moderne și nici din cauza unor diferite alimente. Această boală a apărut în urmă cu aproximativ 1,7 milioane de ani, în zona Africii de Sud, potrivit Descoperă.
Cine a avut avut prima formă de cancer și cum l-a afectat pe primul om care a suferit de această boală
O echipă echipă de cercetători de la Universitatea Witwatersrand şi Centrul Sud-African de Excelenţă în Paleoştiinţe au descoperit o formă de cancer care a afectat osulul degetului unui individ care a trăit în urmă cu aproximativ 1,7 milioane de ani, în zona Africii de Sud.
Forma de cancer descoperită poartă numele de „osteosarcom". Osul degetului al primei persoane care a suferit această formă de cancer, demonstrează, din nou, că tumorile de acest tip nu apar ca o consecinţă a modului în care trăim astăzi.
Deocamdată, oamenii de știință nu ştiu dacă osul a făcut parte din scheletul unui adult sau al unui copil. Și nici dacă maladia a cauzat moartea respectivei persoane. Cu toate acestea, specialiştii au sugerat că osteosarcomul (tumoare malignă a oaselor) i-ar afectat omului abilităţile de a se mişca şi, cel mai probabil, i-ar fi cauzat dureri de nesuportat.
Cele mai vechi dovezi ale prezenţei unei tumori osoase maligne descoperite până acum au fost cele ale unui individ care a trăit în urmă cu aproximativ 120.000 de ani. Prin urmare, descoperirea făcută recent a doborât cu mult recordul anterior.
Ambele fragmente osoase au fost identificate în peşteri din zona aşa-numitului ,,Leagăn al Omenirii", un areal din Africa de Sud în care au fost descoperite numeroase dovezi ale prezenţei primelor specii de hominizi.
Fosilele scoase recent la lumină au fost analizate cu ajutorul unor tehnici de imagistică 3D, ce au pus în evidenţă faptul că strămoşii noştri suferisă încă de acum 1,7 milioane de ani din cauza osteosarcomului.
Oamenii de ştiinţă spun că asocierea cancerului cu stilul nostru modern de viaţă a apărut în urma studierii mumiilor egiptene. Până în momentul de faţă, în cazul acestora, nu au fost descoperite dovezi legate de prezenţa vreunei forme de tumori.
De menționat, specialiştii avertizează că, deşi cancerul ne-a afectat încă din cele mai vechi timpuri, unele obiceiuri intrate relativ în vieţile noastre, precum fumatul, cresc riscul apariţiei unei asemenea boli.
„Poţi opta pentru o dietă paleo, poţi trăi în cel mai curat mediu posibil, însă capacitatea acestor boli este foarte veche şi nu ţine neapărat de modul în care trăim", a declarat cercetătorul Edward Odes (Universitatea Witwatersrand) pentru National Geographic.
Sursa, Descoperă
Bacalaureat 2018. Calendarul complet pentru OLIMPICI și SPORTIVI 2018... Avertizări de fenomene periculoase, pentru următoarele două ore! Cod galben de ceaţã şi precipitaţii mixte în patru jude...