Antena Căutare

"Moștenirea spirituală pe care o las în urmă mă spală de păcate!" A murit actorul Radu Beligan

Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, considerat a fi cel mai longeviv actor român, a murit, miercuri, la Spitalul Elias. 

Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, considerat a fi cel mai longeviv actor român, a murit, miercuri, la Spitalul Elias.

Actorul, internat de vineri, în Secţia de Terapie Intensivă, a decedat miercuri, la ora 13.00, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator, a declarat, pentru News.ro, directorul medical al unităţii sanitare, dr. Dana Safta.

"Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus, pentru News.ro, Dana Safta.

*Radu Beligan a înmânat, în 2013, un premiu special la emisiunea "Next Star"

Actorul s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni din judeţul Bacău.

Maestrul Radu Beligan a aniversat cei 97 de ani de viață direct pe scena ”Naționalului”, cu cea de-a 300-a reprezentație a ”Egoistului”. A debutat în film acum 73 de ani, pe vremea când Mihai I era rege, în ”O noapte furtunoasă”.

”Nu-l mai țin picioarele, dar mintea îi este, în continuare, limpede, și asta e tot ceea ce contează”. Vorbea Lamia Beligan. Tatăl său, Maestrul Radu Beligan, tocmai încheiase cea de-a 300-a reprezentanție a ”Egoistului”. În ziua în care a împlinit 97 de ani! Acolo, pe scena de la ”Palatul Copiilor”, lumea i-a urat ”Mulți ani trăiască”. Trei sferturi din sală nu era născută când Beligan trăgea primul tur de manivelă.

Debutul lui Radu Beligan. 26 de ani, pe vremea când Rege al României era Mihai I

E 1942, Rege al României este Mihai I. Țara e în război, omenirea întreagă fierbe. Dar regizorul Jean Georgescu adună o mână de oameni, cumpără echipament și peliculă din străinătate, vorbește cu maestrul Aurel Jiquidi, din ale cărui crochiuri vor fi inspirate atât decorurile, cât și costumele, și turnează ”O noapte furtunoasă”, capodopera Conului Iancu Caragiale.

Alexandru Giugaru, uriașul moldav din Huși, e Jupân Dumitrache. Ștefan Iordănescu-Bruno, Artist Emerit al Poporului, îl joacă pe Nae Ipingescu. Maria Maximilian e Veta, consoarta jupânului. Rolul lui Rică Venturiano, arhivar la o judecătorie de ocol, student în Drept și publicist, îi este dat lui Radu Beligan, un tânăr de 26 de ani, de pe lângă târgul Bacăului. Este debutul său în film!

Se trag 29.407 metri de negativ, 81 de zile durează toată ”afacerea”, capodopera având costuri de 11.000.000 de lei. Filmul e interzis, apoi, de cenzură, colaboratorii străini sunt scoși de pe generic. Până în 1952, timp de aproape un deceniu de la premieră, nimeni nu mai știe nimic despre ”O noapte furtunoasă”. Astăzi, din primii pași ai Maestrului Radu Beligan în fața camerelor de luat vederi se mai păstrează aproape doi kilometri de film...

Radu Beligan, șapte decenii pe scenă

Radu Beligan a interpretat, în peste şapte decenii, roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române. A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general că unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate.

A ocupat funcţia de director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între 1961 şi 1969, şi apoi pe cea director al Teatrului Naţional Bucureşti, în perioada 1969-1990.

Radu Beligan a fost în perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum şi deputat al Marii Adunări Naţionale (MAN) între anii1961 - 1975.

RATB își cumpără mașină blindată. 33 de milioane de lei de la stat... "Mergeam cu vaca cu picioarele goale. Imaginați-vă că băiatul acesta a luat masa cu Regina Angliei!". Radu Bel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x