Antena Căutare

A murit Naarghita, artista romana cu suflet indian!

Cantareata si dansatoarea romanca Naarghita, cunoscuta pentru piesele sale in limba indiana, a murit la varsta de 74 de ani. Ea a fost gasita moarta marti seara, in apartamentul sau din Capitala. Trupul cantaretei va fi depus miercuri la cimitirul Bellu. Imagini cu Naarghita, in ultima aparitie de la Antena 1 (14 ianuarie 2013), in continuare...

Naarghita, pe numele sau real Maria Amarghioalei, s-a nascut pe 14 ianuarie 1939 in judetul Vrancea. Iubitoare a muzicii si a coregrafiilor din filmele indiene, Naarghita s-a specializat pe acest repertoriu si a devenit cunoscuta atat in Romania, cat si in lume.

Surpanumita "Cenusareasa din Vrancea", ea a studiat la Palatul Pionerilor din Bucuresti (actualul Palat al Copiilor), apoi a intrat in baletul teatrului de revista "Constantin Tanase", luand in paralel si lectii de canto.

Dupa ce a urmarit pelicula indiana "Vagabondul", in regia lui Raj Kapoor, Naarghita a inceput sa manifeste interes fata de cultura indiana. Romanca a invatat toate cantecele de pe coloana sonora a filmului, pe care l-a urmarit de 50 de ori, iar apoi s-a inregistrat pe un magnetofon cantand respectivele melodii, rostind cuvintele indiene dupa cum se aud.

Ulterior, Amarghioalei a invatat limba hindi prin corespondenta si a inceput sa stranga melodii, filme si vesminte traditionale indiene. Tot in aceasta perioada, cantareata si-a ales si pseudonimul care a facut-o celebra, Naarghita (care se scrie si Narghita). Naarghita este un joc de cuvinte, insemnand in indiana atat "cantul spiritului etern", cat si "cantecul tulpinii de lotus". Intrebata la un moment dat de unde vine pseudonimul sau, Naarghita a raspuns cu umor: "Exista Harghita, exista Marghita (n.r. oras in Bihor), m-am gandit sa existe si Narghita".

In 1980, Naarghita disparea din atentia publicului. Nimeni nu stia ce s-a intamplat cu frumoasa interpreta de cantece indiene. Multi credeau ca a fugit din tara, altii ca a murit. Insa tanara avea nevoie de reculegere dupa moartea mamei ei. Asa ca nu a mai tinut concerte. Tot in 2007, vedeta marturisea ca vrea sa urce din nou pe scena. Vocea nu a parasit-o si nici macar miscarile corpului nu au tradat-o.

"Plangeam permanent, nu ma puteam opri! Pierdusem pe toata lumea... Mi s-a blocat sufletul"


Pe 14 ianuarie, Naarghita marturisea, in emisiunea Simonei Gherghe, ca si-a risipit averea dupa ce i-au murit apropiatii.


Mai multe detalii, in Jurnalul National

Party Collective a lansat un nou videoclip la Neatza cu Razvan si Dani!... "O debandada. Puteam sa urc pe scena, sa cant si sa stric competitia". Vezi cine a spus asta despre semifinale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 10: Înghețată cu 3 arome de fructe (cea mai rapidă rețetă)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 10: Înghețată cu 3 arome de fructe (cea mai rapidă rețetă) Miercuri, 05.06.2024, 10:02
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x