Antena Căutare

Anunț ANM. Un val de aer din Africa va ajunge în România. Ce temperaturi vor fi resimțite pe teritoriul țării

Anunț ANM. Meteorologii au informat că un val de aer din Africa ajunge astăzi în România. Cum va influența acesta vremea și la ce temperaturi ar trebui să ne așteptăm. Se anunță zile caniculare.

canicula temperaturi ridicate
Anunț ANM. Un val de aer din Africa va ajunge în România. Ce temperaturi caniculare vor fi resimțite pe teritoriul țării | Shutterstock

Specialiștii Administrației Națională de Meteorologie (ANM) au făcut un anunț de ultimă oră. Un val de aer din Africa va ajunge astăzi desupra României. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere termic.

Meteorologii au anunțat ce temperaturi vor înregistra termometrele din cauza acestui fenomen. Potrivit declarațiilor directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, în multe zone din țară, în special în partea de vest, sud și sud-est, temperaturile vor atinge și depăși pragul canicular.

Citește și: Val de caniculă în toată țara, cu temperaturi de 37 de grade Celsius! Perioada de foc se întinde pe mai multe zile

Anunț ANM. Un val de aer din Africa va ajunge în România. Ce temperaturi caniculare vor fi resimțite

Totodată, din cauza umezelii, se vor crea condiții de disconfort termic semnificativ. Este de așteptat temperatura resimțită să atingă, cel mai probabil, pragul de 40 de grade Celsius.

„Progresiv, de la o zi la alta, începând de astăzi, în multe zone din țară dar mai ales în partea de vest, sud, sud-est a țării, temperaturile vor atinge pragul unei zile de caniculă, 35 de grade. Cu siguranță și indicele de temperatură-umezeală se va apropia și va depăși ușor pragul de 80 de unități.

În același timp, așa cum ieri am avut diferențe între valorile măsurate de 35 de grade la București, 33 de grade la multe stații din partea de vest a țării, și temperatura resimțită care a înregistrat valori de peste 37...38 de grade, cu siguranță și astăzi este posibil să ne apropiem la nivelul acestor valori de 40 de grade”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, potrivit Antena 3 CNN.

Joi, cea mai călduroasă zi. Ce temperaturi sunt așteptate

Perspectiva pentru zilele următoare indică tot o creștere a temperaturilor, iar joi se preconizează că vom avea parte de cea mai călduroasă zi din acest episod canicular, cu temperaturi de 38 de grade la umbră. Temperaturile resimțite, de fapt, vor atinge un prag de disconfort termic de 40-42 de grade Celsius.

„Începând de mâine, valorile vor crește la 37 de grade, astfel încât joi vom înregistra cea mai caldă zi din acest episod, pentru că, într-adevăr, în Lunca Dunării este posibil să depășim valorile maxime de 38 de grade la umbră. De asemenea, pragul critic al indicelui temperatură-umezeală va depăși 80 de unități.

Și nu în ultimul rând, temperaturile resimțite vor fi de peste 40...42 de grade. Temperaturile acestea vor fi de interes pentru toată această săptămână, chiar dacă începând de joi seara și vineri, în jumătatea nordică, vor mai scădea valorile de temperaturi”, a adăugat specialista ANM.

După caniculă, urmează averse torențiale și izolat căderi de grindină

Căldura extremă va persista pe parcursul întregii săptămâni, însă se estimează că valorile termice vor mai scădea începând cu joi seara și vineri, în jumătatea nordică a țării. Odată cu această scădere, vor apărea și averse torențiale, însoțite de vijelii și izolat de căderi de grindină.

„Ne vom confrunta și cu fenomene specifice condițiilor de instabilitate atmosferică, adică aversă torențiale, posibil însoțite de vijelii și izolat căderi de grindină, la schimbul acestor mase de aer foarte cald și ușor mai rece, dinspre partea nordică a Europei.

Cu siguranță, după acest scurt episod, săptămâna viitoare, așa cum arată datele de la acest moment, este posibil să vorbim din nou de zile foarte călduroase, chiar caniculare”, a mai spus Elena Mateescu.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

O nouă minivacanţă pentru români în luna august. Ce zile vor fi libere de la stat... Românii beneficiază de analize gratuite pentru diagnosticarea Bolii Cronice de Rinichi, începând cu 1 iulie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x