- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Absolvenții de liceu au primit la Geografie un subiect în care trebuia să vorbească despre continentul Europa, iar sandidaţii care au ales să dea examenul de Bac la Anatomie au avut de răspuns la mai multe întrebări despre mai multe tipuri de sisteme.
UPDATE 8 iulie: La Geografie absolvenţii claselor a XII-a au primit un subiect în care trebuiau să vorbească despre continentul Europa si să precizeze capitalele câtorva ţări din Europa. Un alt subiect primit de cei care au ales Georgrafia: un grafic pe baza căruia li se cerea să spună suprafaţa agricolă din trei ţări din lume.
Sursa foto: adevarul.ro
UPDATE 8 iulie: Candidaţii care au ales să dea examenul de Bac la Anatomie au avut de răspuns la mai multe întrebări despre „Sistemul respirator”, „Sistemul exocrin”, şi „Sistemul excretor”, patru probleme legate de sistemul circulator, dar şi un test grilă. De asemenea, ei au avut de scris un eseu în care subiectul principal era Respiraţia.
BIOLOGIE VEGETALĂ ŞI ANIMALĂ
LOGICĂ
SOCIOLOGIE
PSIHOLOGIE
Absolvenții de liceu au primit la subiectul 3 de la proba scrisă la Limba română romanul interbelic (profil real) și romanul psihologic (profil uman).
Profil real. Elevii au avut de prezentat temă și viziunea despre lume într-un roman interbelic. Candidații puteau alege una din operele scrise de autorii canonici Liviu Rebreanu („Ion”, „Pădurea spânzuraților”), George Călinescu („Enigma Otiliei”), Camil Petrescu („Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”).
Profesorii corectori vor ține cont de următoarele aspecte:
- evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea romanului interbelic studiat în perioadă
- prezentarea a două trăsături relevante pentru temă și viziunea despre lume
- ilustrarea a patru elemente de structură, de compoziție și de limbaj ale romanului interbelic studiat, semnificative pentru temă și viziunea despre lume (acțiunea, titlu, conflict, relații temporale și spațiale, incipit, final, perspectivă narativă, modalități de caracterizare, registre stilistice, limbaj etc.)
Profil uman. Elevii au avut de caracterizat un personaj dintr-un roman psihologic. Candidații puteau alege una din operele scrise de autorii canonici Liviu Rebreanu („Pădurea spânzuraţilor”), Camil Petrescu („Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Patul lui Procust”), MIhail Sadoveanu („Baltagul”), George Călinescu („Enigma Otiliei”).
Profesorii corectori vor ține cont de următoarele aspecte:
- prezentarea statutului social, psihologic, moral al personajului ales
- evidențierea unei trăsături a personajului ales, ilustrată prin două scene/secvențe comentate
- ilustrarea a patru elemente de structură, de compoziție și de limbaj ale romanului pihologic studiat, semnificative pentru construcția personajului ales (acțiune, conflict, incipit, final, tehnici narative, modalități de caracterizare, registre stilistice, limbaj etc.)
- susținerea unei opinii despre modul în care o idee sau tema romanului psihologic studiat se reflectă în construcția personajului
________________________________________________
Au apărut subiectele de la Bacalaureat Limba şi literatura română. Iată ce au avut de rezolvat elevii de la profilul Uman şi cei de la Real
UPDATE 10:30 La real: romanul interbelic. De asemenea, la subiectul 1 Real, un text dintr-o piesă de teatru. În categoria romanelor interbelice se încadrau următoarele opere: Ion, Padurea Spanzuratilor, Baltagul, Ultima noapte de dragoste, Intaia noapte de razboi şi Enigma Otiliei.
La Uman: Caracterizare roman psihologic şi text dramatic. La subiectul doi, rolul lecturii.
Candidaţiii de la profilul real au de prezentat la proba scrisă de Limba şi literatura română tema şi viziunea într-un roman interbelic, dar şi de realizat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor.
SUBIECTE UMAN:
SUBIECTE REAL:
_______________________________________
UPDATE 4 IULIE 8:20 Astăzi, 4 iulie, are loc proba scrisă la Limba și literatura română. Edu.ro a publicat modele de subiecte și barem de corectare pentru probă la Limba română
Probele scrise la Bacalaureat 2016 încep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba română. Pe 5 iulie, elevii susțin probă la Limba şi literatura maternă (proba E)b), pe 6 iulie – proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie – probă la alegere a profilului şi specializării (proba E)d).
La prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2016 s-au înscris peste 137.000 de absolvenţi de liceu, dintre care 114.993 (71,23%) sunt din promoţia curentă şi 22.351 (28,77%) provin din seriile anterioare.
REZULTATE BACALAUREAT 2016: Primele note vor fi afișate pe 12 iulie
Conform calendarului, primele REZULTATE BACALAUREAT 2016 vor fi afişate pe 12 iulie, atunci când, în intervalul 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Între 13 și 15 iulie urmează să fie rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
________________________________________
Probele scrise vor începe pe data de 4 iulie, astfel: 4 iulie – Limba şi literatura română (proba E), 5 iulie – probă la Limba şi literatura maternă (proba E), 6 iulie – proba obligatorie a profilului (proba E), 8 iulie – probă la alegere a profilului şi specializării (proba E)
UPDATE 3 IULIE 17:50 În calitate de preşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat, Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Monica Cristina Anisie, a susţinut duminică, 3 iulie, o videoconferinţă cu membrii comisiilor judeţene, cu preşedinţii centrelor de examen şi cei ai centrelor zonale de evaluare, măsură organizatorică în premieră.
În cadrul instruirii s-a pus accentul pe pregătirea elementelor care să asigure un cadru corect şi exigent de desfăşurare a examenului şi care, în egală măsură, să ofere elevilor posibilitatea de a-şi pune în valoare cunoştinţele acumulate.
"Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni 4 iulie, cu testul de Limba şi literatura română (proba E)a). Marţi, 5 iulie, se va desfăşura proba de Limba şi literatura maternă (proba E)b), iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului (proba E)c) la disciplinele Istorie şi Matematică. Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, probă la alegere a profilului şi specializării (proba E)d), este programată vineri, 8 iulie. În funcţie de cele două criterii, candidaţii au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.
Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 473 de centre de examen organizate în acest sens, s-au înscris peste 137.300 de candidaţi din toate promoţiile. La proba E)b) - Limba şi literatura maternă sunt aşteptaţi peste 7.200 de candidaţi care-şi vor redacta tezele într-una din următoarele limbi: maghiară, germană, ucraineană, sârbă, slovacă, turcă, italiană şi croată.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. În acest sens, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
a) susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale
b) susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
c) obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.", se arată în comunicatul remis de Ministerul Educaţiei.
___________________________________________________________
UPDATE 2 IULIE 17:30 Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în vederea susținerii examenului național de Bacalaureat din această sesiune s-au înscris 137.344 de absolvenți de liceu.
Dintre aceștia, 114.993 de candidați (71,23%) provin din promoția curentă, iar 22.351 de candidați (28,77%) din seriile anterioare.
BACALAUREAT 2016. Printre ele, se află și câteva vedete, care așteaptă cu nerăbdare să scape de examenul maturității. Dacă fratele Alinei Eremia abia așteaptă să termine cu BAC-UL și să înceapă să lucreze mai mult în studio la noi piese, Barbie de România vrea să se mărite și deja și-a găsit alesul.
__________________________________________________________________
BACALAUREAT 2016: Calendarul BAC 2016, sesiunea iulie 2016:
4 iulie: Limba şi literatura română (proba E a, probă scrisă);
5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E b, probă scrisă);
6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E c, probă scrisă);
8 iulie: Probă la alegere a profilului şi specializării (proba E d, probă scrisă);
REZULTATE BACALAUREAT 2016: Primele note vor fi afișate pe 12 iulie
Conform calendarului, primele REZULTATE BACALAUREAT 2016 vor fi afişate pe 12 iulie, atunci când, în intervalul 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Între 13 și 15 iulie urmează să fie rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
BACALAUREAT 2016: Sesiunea august-septembrie
În ceea ce priveşte sesiunea august-septembrie a examenului, înscrierile se vor desfăşura între 18 şi 22 iulie, iar probele – între 16 şi 26 august, conform următorului calendar:
16-17 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
16-17 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
17-19 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);
18-19 august: Evaluarea competenţelor digitale (proba D);
22 august: Limba şi literatura română (proba E a, probă scrisă);
23 august: Limba şi literatura maternă (proba E b, probă scrisă);
24 august: Proba obligatorie a profilului (proba E c, probă scrisă);
26 august: Probă la alegere a profilului şi specializării (proba E d, probă scrisă);
29 august: afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00-20:00);
30-31 august: rezolvarea contestaţiilor;
1 septembrie: afişarea rezultatelor finale.
Sălile de examen, supravegheate video și audio
Toate sălile în care se vor desfăşura probe din cadrul BACALAUREAT 2016 vor fi supravegheate atât video, cât şi audio, potrivit ordinului de ministru.
„Până la începerea probelor de examen, comisiile de bacalaureat judeţene/comisia municipiului Bucureşti iau toate măsurile, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, pentru asigurarea dotării tuturor sălilor de examen cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio”, scrie în document.
De asemenea, vor fi supravegheate în acelaşi fel sălile în care se vor descărca şi se vor multiplica subiectele şi sălile în care se vor prelua, evalua şi depozita lucrările scrise.
„În vederea asigurării desfăşurării corecte a examenului de bacalaureat, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen din centrul respectiv”, mai prevede Ordinul MECS nr. 5080/2015.
Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen
Candidații la Bacalaureat 2016 vor semna un proces-verbal, în sala de examen, înainte de începerea probelor, prin care vor menționa că știu faptul că vor fi dași afară din sala de examen în cazul în care sunt prinși copiind și că nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.
Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu următoarele lucruri: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete. De asemenea, nu au voie să aibă asupra lor: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio sau calculatoare.
Candidații sunt obligați să lase aceste obiecte în sala de depozitare a obiectelor personale, în caz contrar urmând să nu fie primiți în sala de examen.
În timpul probelor, elevii nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul și nici să schimbe între ei foi de lucrare, ciorne, notișe sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subeictelor, în caz contrar urmând să fie eliminați.
BACALAUREAT 2016. Lucrările nu vor mai fi corectate automat în alte județe
Noul ordin prevede că lucrările elevilor nu vor mai fi corectate automat într-un alt județ decât cel în care au susținut examenul, ci numai în cazul în care Comisia Națională de Bacalaureat decide acest lucru.
Astăzi este mare sărbătoare pentru creștini! Ce nu ai voie să faci: e mare păcat!... Veste importantă pentru români! Se schimbă procedura de obținere a cazierului judiciar...