''Moșii de iarnă'' marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De săptămâna viitoare, ultima înaintea Postului Paștelui, credincioșii ortodocși lasă sec de carne.
La Moșii de iarnă se împart alimente și, uneori, vase umplute cu mâncare gătită sau cu apă. În cadrul sărbătorii, la slujbele bisericești sunt pomeniți toți moșii și strămoșii care au trecut la cele veșnice, după care cei prezenți se împărtășesc din bucatele sfințite, pentru ca sufletele celor adormiți să dobândească odihna cea veșnică de la Dumnezeu.
În această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.
De la căpătâiul celor adormiţi nu trebuie să lipsească Sfânta Cruce, candela, florile proaspete. Vasele cu tămâie şi lumânările reprezintă, la rândul lor, ofrande prin care sunt cinstiți cei plecaţi la viaţa veşnică.
Nu se lucrează. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată.
"Am un copil mort, care zace la trei metri sub pământ". Cei 11 bebeluşi arşi, în incendiul de la Maternitatea ... Horoscopul a luat-o razna! Leii sunt cei vizați, weekend-ul acesta: Aveți grijă din partea cui aveți așteptări. S-ar put...