Antena Căutare

Observator Special: Nascuti in inchisoare - Drama copiilor care nu au vazut lumina ochilor, dar sunt incarcerati

Nu au invatat inca sa vorbeasca si nici sa mearga! Cu toate acestea, traiesc in celule. Desigur, nu a fost decizia lor, ci a magistratilor. Nu au fost impresionati de faptul ca femeile care le stateau in fata erau insarcinate.

"Dorinta mea ar fi sa nasc acasa". Pentru asta, insa, trebuie sa inmoaie inimile judecatorilor. Acestia vor decide daca detinutele vor naste intr-un spital penitenciar sau la maternitate, ca un om liber. Maria, o femeie cu un destin nu tocmai fericit, are insa sanse destul de mici.

Mai are patru copii. Pe unul dintre ei l-a abandonat. Iar instantele nu mai dau dovada de compasiune in astfel de cazuri. Maria este gravida in 16 saptamani, dar in inchisoare a ajuns acum doua luni. Cu alte cuvinte, sarcina a aparut cu putin timp inainte ca pedeapsa sa devina definitiva. Ajunsa la Targsor, a descoperit greutatile vietii de gravida dupa gratii. De cand a fost inchisa, nu a fost consultata de niciun medic.

La Targsor sunt incarcerate aproape 700 de femei. Doua dintre ele sunt insarcinate. Maria si Cristina. Asta le-a adus deja un prim avantaj. Nu mai stau intr-o celula cu 20 de paturi ci impart, doar ele, o camera. Si meniul este unul special. Au parte tot timpul de carne.

Cristina este inarcinata in sase luni. Plateste in inchisoarea pentru o greseala care si acum i se pare... banala! Dar recunoaste adevarul pe jumatate. Avea deja o condamnare cu suspendare pentru un scandal. Toate s-au adunat si acum a ajuns in postura de a naste in catuse.

Una peste alta, Cristina si Maria nu exagereaza cand spun ca e greu sa fii gravida in penitenciar. Controalele medicale se fac foarte rar. Abia la sapte luni si jumatate de sarcina ajung la spitalul penitenciar Rahova. Si cam atat. Daca vor sa tina bebelusul alaturi de ele, au voie un an. Singura certitudine pe care o au acum mamele de dupa gratii este numele copilului pe care il vor aduce pe lume.

Nici tinerii nu sunt scutiti de inchisoare

Ale tineretii valuri se pot transforma in adevarate uragane! O iesire necontrolata, niste prieteni nepotriviti sau o decizie de moment, necugetata, pot cantari greu in balanta vietii. Legea nu exista doar pentru adulti. Si copiii platesc. Ajung in spatele gratiilor, iar destinele lor se schimba definitiv.

Robert are 17 ani. Desi este doar un adolescent, a invatat sa traiasca cu un pacat care ii apasa greu constiinta. Intr-un moment de teribilism si inconstienta i-a luat viata Gabrielei, o prietena pe care o iubea ca pe sora sa. Gabriela, care, la vremea respectiva, avea 16 ani, n-a mai ajuns niciodata acasa. Pentru ca era minor, Robert a fost condamnat la 8 ani de inchisoare. Si-a dezamagit mama, bunicii, dar mai ales pe parintii fetei...

Robert provine dintr-o familie destramata. Tatal a plecat unde-a vazut cu ochii, iar mama - din cauza ca nu castiga prea mult in tara, a plecat la munca in Italia. Decizia a fost buna din punct de vedere financiar. Dar lasarea copiilor in grija bunicilor, nu.

In penitenciarele de minori sunt sute de povesti dramatice ale unor copii care s-au maturizat fara voia lor si inainte de vreme. Este si cazul lui Marius. Acum a inteles pe deplin intelesul zicalei ,,cine fura azi un ou, maine fura un bou". A primit patru ani si jumatate pentru o ratacire de moment. Marius, ca toti colegii sai de celula, ar vrea sa poata da timpul inapoi. Realitatea din penitenciar este greu de suportat.

Vor putea face asta, dar peste cativa ani. Doar ca nu vor mai fi adolescentii de azi, ci niste adulti marcati de anii de inchisoare. Depinde de ei daca vor sti sa stea departe de probleme, pentru ca multi dintre ei sunt ca si singuri pe lume.

Bancile au scos pe piata creditul pentru lucrari dentare... Fostul secretar de stat Ioan Andreica a accidentat mortal o femeie pe DN 17...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x