Antena Căutare

OBSERVATOR SPECIAL: Otrava curata. In Vaslui, 10.000 de fantani au apa infestata cu nitrati

Apa inseamna viata! Dar in universul paralel in care se afla mii de oameni din Romania, apa poate insemna si moarte. Despre nitrati si nitriti am tot auzit, ca de niste asasini invizibili care ucid bebelusi si imbolnavesc oamenii mari. Ataca in special comunitatile sarace, pentru care fantanile au ramas singurele surse de apa. O astfel de comunitate se afla in judetul Vaslui, acolo unde apa infestata cu nitrati a luat doua vieti abia venite pe lume si a distrus alte sase. Oamenii cunosc foarte bine pericolul, dar nu au bani sa-si permita sa cumpere apa. Cea din fantana este gratuita, asa ca o folosesc, desi sunt constienti ca e otravita

Apa. Doi atomi de hidrogen, unul de oxigen. Cel putin asa am invatat la chimie. Insa apa din aceste fantani are ceva in plus. Nitrati, spun specialistii. Otrava, spun oamenii. Si mai scot o galeata. “Noi ne-am invatat cu apa asta de-aici si asta are chimicale multe si nu ne face bine la stomac”, spun oamenii.

In comuna vasluiana Osesti, aproape toate fantanile sunt infestate cu nitrati. Anul trecut, doi bebelusi au murit si sase au fost internati dupa ce mamele lor le-au preparat laptele praf cu apa de fantana. Apa de la deal este mai curata decat apa de la vale. Aceasta este legea satenilor din Osesti. Si stiu asta pentru ca au fost proprii cobai. “Noi, de ani de zile, luam apa de-aici. E apa buna, vin oamenii din mijlocul satului sa ia apa de-aici”, mai afirma satenii.

Cuvantul "nitrat" a intrat de ceva timp in vocabularul de la gura sobei. Dar satenii nu prea inteleg de ce pe vremuri apa era buna si acum nu mai este. “Folosim apa, dar am auzit niste treburi de oameni care nu-s normali si au aruncat tot felul de gunoaie in fantana”, considera localnicii. Aici exista un sambure de adevar. Oamenii sunt de vina. Nitratii au fost intotdeauna in panza freatica. Dar natura a stiut sa creeze un echilibru perfect pentru viata. Insa in zonele agricole, unde s-au folosit cantitati excesive de ingrasaminte chimice, cantitatea de nitrati a crescut alarmant.

Intr-un limbaj stiintific, nitratii din apa reactioneaza cu microflora bacteriana din stomac si se transforma in nitriti. In limbaj popular - sunt otrava curata. Adultii risca o gama uriasa de afectiuni, de la simple dureri de cap, pana la cancer. Pentru bebelusi, e condamnare la moarte. Cu doua decese in comunitate, primarul din Osesti a cerut o analiza generala a fantanilor. “Din toate fantanile am dus probe de apa la DSP si au nitrati. Fapt ce m-a determinat sa fac alimentare cu apa”, a preciat edilul Grigore Lefter. Este solutia fireasca, dar scumpa. Atat pentru primarie, care se lupta sa caute fonduri pentru extinderea retelei, cat si pentru oameni, care nu-si permit sa dea bani pe apa.

Conform multor specialisti, nitratii nu dispar in procesul de fierbere al apei. “Noi daca suntem obisnuiti de aici, noi n-am patit nimic”, se justifica satenii.O scuza pe care o auzi in mii de familii din judetul Vaslui, unde peste 10.000 de fantani au apa infestata cu nitrati.

Pepiniera de asistenti medicali pentru export. In strainatate, castiga si de zece ori mai mult decat in Romania... SPECIAL: Marimea chiar conteaza! Tragem la magazine, ca ursul la miere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x