Antena Căutare

Observator Special: Parcagiii din Capitala pot castiga zeci de mii de lei lunar

Milioanele de masini din Bucuresti au foarte putine locuri in care pot fi parcate. Orice sofer a incercat sa-si lase masina undeva, la o ora de varf, poate confirma acest lucru. Lipsa locurilor de parcare a facut, insa, posibila aparitia unei ramuri a cersetoriei. Indivizii care cer bani ca sa te lase sa garezi se autointituleaza parcagii. Sunt organizati, lucreaza in ture si ajung sa castige mii de lei lunar.

Parcagiii de ocazie au propria istorie. Primele aparitii atestate istoric au fost inregistrate la sfarsitul anilor '90, cand „era aurolacilor" se apropia de sfarsit, iar romanii prinsesera dragul de masini. Incepuse sa fie deja normal ca fiecare familie sa aiba minimum doua automobile. Acest lucru a fost remarcat de cersetori, care au decis sa-si asume un rol activ in societate. Adica nu doar sa ore intregi, nemiscati, pe trotuar, ci sa se miste aproape brownian prin parcari. Desigur, nu fara un profit, cat de mic.

Daca unii dintre parcagiii de ocazie au decenta sa nu forteze soferii sa le dea bani, altii nu au nici cea mai mica problema de a bloca locurilor, transmitand, asadar, cat de poate de clar, care este conceptia lor despre munca si viata.

Lucreaza in grup, deci isi pot face un program cat se poate de lejer. Patru zile pe saptamana, patru ore pe zi, ori dimineata, cand orice angajat cauta innebunit un loc de parcare, ori seara, cand oamenii ies la un club, la un restaurant, deci iar sunt disperati sa-si gaseasca un spatiu pentru masina.

Ca in orice meserie, parcagiii de ocazie pornesc de pe cea mai de jos treapta, adica din zona Garii de Nord, pana la cartierele de lux, de tip Dorobanti. Bineinteles, si veniturile evolueaza. Daca soferii care vor sa-si lase masina pe la gara nu dau mai mult de un leu, fitosii care insista sa parcheze in fata localului de lux unde au intalnire cu prietenii, dau si 50 de lei.

Ahmed e un parcagiu cu vechime. De cinci ani se ocupa cu distribuirea locurilor de parcare, asa ca stie cum merge piata., Nu e cel mai dibaci parcagiu. Pana acum, a cumulat amenzi de peste 10.000 de lei. Astazi, a mai primit una cadou. Ahmed e deja un cunoscut al politiei, asa ca in ciuda situatiei critice in care se afla, isi permite sa se victimizeze.

Dar cum pot scapa acesti indivizi de amenzi? Cu multa dibacie. Devin parcagii sub acoperire, asa cum este acest domn foarte harnic, din imagini. Oficial, muta mobila. Dar numai pe distante mici, de la o scara la alta. Neoficial, se ocupa de domnitele neajutorate, care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de parcare. Evident ca nu recunoaste in veci acest lucru. Este doar un om prietenos, care ajuta pe toata lumea din vecini.

Va intrebati de ce politia nu poate sa faca ordine. Nu poate, dar macar incearca. Anul trecut, agentii au dat o gramada de amenzi, dar 800 dintre ele au ramas neachitate pana in ziua de azi. Interesant este ca legislatia nu-i ajuta absolut deloc. Nici nu apuca sa termine de completat formularele, ca parcagiii isi reiau pozitiile strategice foarte repede.

Poate tocmai de aceea, parcagiii simt ca intre ei si agenti chiar s-a format o relatie de prietenie. “Vine Politia aici. Politia ne stie, ne cunoaste. si nu va zice nimic politia? Ne mai da cate o amenda , mai.te roaga sa fii cuminte”, spune unul dintre ei.

Ce inseamna sa fie cuminte? De exemplu, sa nu zgarie masinile soferilor care refuza sa le dea bani. Sau sa nu le dezumfle rotile. Sau sa nu le rupa stergatoarele. Parcagiii nu recunosc nici arsi cu fierul incins ca se razbuna in acest mod, ba chiar jura cu mana pe inima ca in orice clipa s-ar apuca de altceva, doar sa li se dea o sansa.

Piratii internetului castiga si 500 de lei pe zi din vanzarea de chilipiruri digitale... Imagini socante intr-o scoala din Vrancea! La cateva minute dupa ce a batut doi elevi, un profesor a fost bagat in spita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x