Antena Căutare

Orașul din România în care întreținerea unui apartament costă de trei ori mai puțin decât în mod normal 

Celor mai mulţi dintre români, gândul la factura de căldură într-o lună de iarnă le poate da coşmaruri! Nu şi locuitorilor din Beiuş, judeţul Bihor. Acolo, datorită rezervelor de apă termală, întreţinerea unui apartament costă de trei ori mai puţin decât în mod obişnuit. Sistemul de încălzire cu ajutorul apei termale funcţionează din 2001 şi a fost făcut din fonduri europene. Autorităţile speră că, în curând, apa caldă din adâncuri să poată fi şi sursă de curent electric. 

La Beiuş, iarna nu înseamnă cheltuieli mai mari. De 18 ani, întreţinerea în lunile reci costă mai puţin decât costă în Capitală într-o lună de vară.

”Noi avem aici trei camere cu 63 de metri pătrați și plătim în lunile de vârf sub 300 de lei. Aici includem apa rece, apa caldă, curent pe scară.”, spune un locuitor.

Norocul locuitorilor din Beiuş este apa termală care există natural în adâncuri. Cunoscută pentru proprietăţile terapeutice, aceasta se dovedeşte mană cerească şi pentru bugetul oamenilor sau instituţiilor de aici.

Autorităţile au investit fonduri europene pentru punerea la punct a sistemului revoluţionar şi spun că vor ca, în viitor, să folosească apa geotermală şi pentru obţinerea energiei electrice. S-au inspirat în acest sens de la cei mai experimentaţi decât noi.

Apa termală este scoasă cu pompa de la 150 m, este trasă cu motorul afară, trece prin filtrul de decantare şi merge prin coloană la schimbătoarele de caldură. Schimbătorul de căldură predă căldura de la apa termală la apa care merge în calorifere.

Pentru obținerea energiei electrice din apa geotermala ar fi nevoie de foraje la peste 3500 de metri adâncime, unde apa ajunge la temperaturi de aproape 200 de grade. Costul se ridica la peste 3.5 milioane de euro, dar autorităţile mizează şi de această dată pe investiţii străine.

Atenție! 19 șoferi au rămas fără permis într-o singură zi! Ce greșeli imense au făcut... Cresc alocațiile anual, de la 1 ianuarie! Legea privind majorarea alocaţiei începând din 2020, promulgată...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x