Antena Căutare

Pretul bate viciul: Romanii renunta usor, usor, la fumat

Fumatorii romani au ajuns sa renunte, de nevoie, la viciul care le-a mancat banii si sanatatea ani intregi. Putini se gandesc insa la sanatate - cei mai multi renunta cu gandul la sutele de lei pe care le dau in fiecare luna pe tigari. In ultimul an, 12% dintre pasionatii de nicotina au renuntat.

Medicii spun ca inaintea sarbatorilor de iarna, romanii renunta cel mai usor la fumat. Explicatiile ar fi doua: sunt tot mai putine locuri unde se accepta fumatul in interior si, in plus, multi vor sa intre in noul an fara vicii. Ajutor in aceasta grea incercare gasesc foarte repede.

"Tratamentul medicamentos este gratuit, consultatiile medicale se platesc, dar suma este absolut rezonabila, iar durata tratamentului de 2-3 luni", a declarat dr. Magda Ciobanu, coordonator la Centrul National pentru Renuntare la Fumat.

Multi dintre cei care doresc sa se lase de fumat utilizeaza tigara electronica.

"Oamenii se orienteaza spre tigara electronica, gandindu-se la o metoda de renuntare, insa in realitate tigara electronica nu este o metoda de renuntare", spune Bogdana Bursuc, psiholog la Centrul National pentru Renuntare la Fumat.

Medicii spun ca tigara electronica este doar o amagire, care nu face decat sa prelungeasca dependenta psihologica de fumat. Varianta "sanatoasa" pe care o recomanda specialistii sunt pastilele cu nicotina, plasturii sau guma de mestecat, tot cu nicotina. Sunt gratuite pentru cei care se inscriu in programul Stop Fumat, iar cei care vor sa le cumpere dintr-o farmacie nu au cum fara reteta.

Desi cele mai recente studii arata ca 80% dintre fumatorii din Romania vor sa renunte la tigari, doar o mica parte reusesc.

In Romania, barbatii sunt cei mai aprigi fumatori. In 2011, procentajul fumatoarelor a scazut de la 21 la 15%, in vreme ce o treime dintre barbati inca mai trag din tigara.

VIDEO! Elev de 12 ani batut crunt de un profesor, in Vaslui... VIDEO! Un sofer de 66 de ani a spulberat cu masina doi pietoni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x