Antena Căutare

Primul transplant de ficat din Republica Moldova a fost realizat cu succes

Premiera medicala de exceptie in Republica Moldova. Primul transplant de ficat de aici a fost realizat cu succes. Echipa de medici a fost condusa de fostul ministru moldovean al Sanatatii, alaturi de renumitul chirurg roman Irinel Popescu.

15 medici, sapte moldoveni si opt romani, au schimbat, ieri, destinul unei paciente de 52 de ani, care suferea de ciroza hepatica. Au reusit sa realizeze cu succes primul transplant de ficat din Republica Moldova.

Femeia salvata a primit o parte de ficat de la fiului ei de 27 de ani. “Din 2007 si in fiecare an din august si pana in august socoteam: a trecut un an, am trait, iarasi trecea un, iarasi ziceam ca am trait, dar cine stie pana la anul…”, povesteste pacienta.

A aflat de atunci ca singura salvare era transplantul de ficat. A exclus repede aceasta optiune pentru ca, pana ieri, in Republica Moldova, nu se facea o astfel de interventie. Medicii moldoveni se pregateau pentru asta, de ceva vreme, in Romania.

Ieri, Ecaterina a fost primul pacient care a beneficiat de priceperea medicilor moldoveni. Operatia a decurs fara probleme iar mama si fiul se recupereaza acum la Terapie Intensiva.

“Ma bucura ca s-a facut acest pas pe care eu il consider important pentru intreaga medicina din Republica Moldova”, spune chirurgul Irinel Popescu.

Pana ieri, o parte din pacientii care necesitau transplant de ficat erau adusi la Bucuresti pentru a fi salvati.

Tanarul disparut de Valentine's Day a fost gasit mort, in raul Dambovita... Tragedie intr-o comuna suceveana! Un bebelus a murit strangulat cu snurul de la suzeta pe care mama i-a dat-o sa-l linis...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x