Antena Căutare

ROANTANAMO: Informatii despre locul secret in care ar fi fost tinuti suspectii de terorism

Implicarea Romaniei in programul secret al inchisorilor C.I.A. este, la aceasta ora, secretul cel mai bine pazit in tara noastra. Ani la rand, toti demnitarii romani au negat existenta unui centru clandestin de detentie al C.I.A. Singura ancheta oficiala din tara noastra a ajuns la aceeasi concluzie

Din cand in cand, se aud trenuri mergand, zanganit de porti si zgomot de usi deschise si inchise la loc. In rest, e liniste. Detinutii sunt adusi aproape de aeroport, cu niste dube si interogati cu tehnicile americanilor - privati de somn, obligati sa stea in pozitii incomode si dureroase, tinuti in apa.

Un fost agent C.I.A. a declarat ca inchisoarea din Romania a existat. Nimeni nu i-a urat bun venit la Bucuresti. Printre cei mentionati de presa si anchetatori privati ca ar fi ajuns la noi sunt lideri de top ai Al-Qaeda. De la Sheikh Mohamed, arhtitecul atacurilor de la 11 septembrie 2001, sauditul Al Nashiri implicat in atentatul impotriva distrugatorului USS Cole, si pana la libianul Abu Faraj al-Libi, numarul trei in Al-Qaeda si cel care ar fi ajutat CIA sa-l prinda pe Osama bin Laden.

Sunt informatii respinse pana acum de toti oficialii romani. Consilierul prezidential pentru securitate nationala din acei ani, Ioan Talpes, este primul oficial roman care recunoaste existenta unui parteneriat cu CIA, unul ce a presupus si oferirea unor locatii secrete, unul in care partea romana a inchis ochii. “Vreau sa va spun ca am oferit sprijin logistic, dandu-le posibilitatea sa se desfasoare. Ei au cunoscut ce fac, ei ne spuneau doar spatiile. Daca ar fi existat un astfel de centru ei stiau ce-i acolo. Da, ei stiau, ei il administrau, ei isi faceau treaba. Au existat locatii oferite partenerilor americani, unde partea romana nu avea control”, a declarat fostul consilier presidential, Ioan Talpes.

Detaliile le cunosteau o mana de oameni. Sase generali din serviciile de informatii au avut acces la aceste secrete bine ascunse. Partea operationala a revenit Serviciului Roman de Informatii, prin Brigada Antiterorista.

Dovezile obtinute arata clar ca avioanele C.I.A. au folosit aeroportul Baneasa si ca nu erau goale, existand un flux de pasageri la bordul acestora. Ce s-a intamplat cu acesti pasageri misteriosi, putini stiu. Bine protejate de la sosire pana la plecare de agentii SRI, erau ferite tot timpul de ochii indiscreti ai angajatilor aeroportului.

Dupa doi ani de cautari, informatiile si indiciile ne-au condus catre un grup de depozite invecinate cu aeroportul Baneasa. Strada Heliului este intr-o zona cunoscuta si aflata permanent sub supravegherea Serviciului Roman de Informatii din cauza riscurilor teroriste. Depozitele sunt detinute de doi cetateni straini, Carol F. si Mohamed H., pe care surse din ancheta ii indica drept fosti colaboratori ai SRI. Exista si informatii ca al doilea personaj ar fi fost chiar agentul actualului numar doi din ierarhia SRI si fost sef al Brigazii Antiteroriste, generalul Florian Coldea.

Initial fabrici de alcool, depozitele au fost abandonate din 2002, cel putin in scripte. Cei doi proprietari nu au putut sa ne furnizeze date credibile cu privire la activitatea depozitelor dupa acest an. In perioada in care, la Bucuresti, ar fi functionat inchisoarea, timp de doi ani, din toamna anului 2003.

Crofton Black investigheaza de ani buni activitatea secreta a CIA in intreaga lume, punand cap la cap documente si informatii. “Au au ales trei locatii in estul Europei, intre 2002 si 2005-2006. Si aceste tari au fost Polonia la inceput, apoi Romania si Lituania”, a declarat investigatorul Crofton Black.

Din septembrie 2003, incep sa soseasca avioanele CIA pe Baneasa. Doi ani au aterizat pe acest aeroport, intr-o serie de escale fara logica. Singura explicatie ar putea fi existenta acestei inchisori a CIA. “Cred ca este singurul rezultat logic al dovezilor pe care le detinem. Stim ca aceste avioane sunt strans legate de Guvernul Statelor Unite, de CIA, stim ca a existat o retea de contractori privati care au organizat zborurile”, a mai precizat investigatorul.

28 iunie 2005, noaptea, aeroportul Otopeni. In mare secret sosesc trei inalti oficiali americani: Kyle Foggo, director executiv al CIA, si arhitectul programului de inchisori secrete americane, Anthony John Rizzo, consilierul juridic al agentiei de informatii, si Brian Patrick Murray, reprezentant al Procuraturii Generale americane. Au stat o singura zi la Bucuresti. Una plina. Au avut intalniri cu sefii SRI si cu ofiterii CIA implicati in operatiunea secreta. O vizita care intareste ipoteza existentei inchisorii secrete la Bucuresti. “Cred ca vizita acestora in Romania, in momentul in care noi credem ca prizonierii erau tinuti in facilitatile din Romania, nu poate fi o coincidenta”, a mai spus Crofton Black.

La depozitele de langa aeroportul Baneasa, urmele au fost sterse intre timp. E greu de urmarit traseul numeroaselor firme care au functionat oficial aici, cu cifre de afaceri modice, pentru a nu atrage atentia, au fost vandute unor cetateni din Egipt, Irak si Pakistan. Cautarile au indicat faptul ca pe numele lor au existat afaceri doar in Romania. Acesti cetateni straini NU exista insa si in tarile de origine. Unul dintre proprietarii depozitelor a refuzat un interviu pe aceasta tema si neaga orice amestec. Curios, insa, in cursul unei convorbiri telefonice, cand am mentionat implicarea serviciilor secrete in acea locatie, proprietarul a facut imediat, din senin, legatura cu reteaua terorista. “Prostii, nu stiu cine v-a zis, un arab, ceva. Faceti cu ei, vedeti ce au facut cu ei, secrete, ce au facut, ce au bagat, vorbea unul cu altul. Ia sa intrebati! Eu v-am zis, mergeti acolo sa vedeti. Poate Al Qaeda a fost acolo, cine stie, nu? Poate gasiti acolo niste, stie eu ce?”, a afirmat proprietarul Carol F.

Sefa comisiei parlamentare care a investigat activitatea CIA acum cativa ani, Norica Nicolai, este in continuare sceptica. “Nu, vreau sa va spun ca pana nu vad un raspuns la o ancheta judiciara, facuta serios, dupa toate canoanele, continui sa exclud aceasta posibilitate, pana la proba contrarie”, considera Norica Nicolai.

Toate informatiile si documentele indica faptul ca Romania a fost o piesa importanta in programul american al inchisorilor secrete. Un puzzle ce se recompune astazi din mii de piese. Multe se afla in afara Romaniei, in tari precum Polonia sau Lituania. In cautarea acestora, am trecut granita spre aceste tari, aliati fideli ai Statelor Unite.

Pensii mai mari cu 4 la suta. In februarie, pensionarii vor primi si diferenta de bani din ianuarie... UPDATE! Toti copiii abandonati in spitalul de la Buzau erau legati de medici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x