Antena Căutare

România 2018. Care sunt Tradițiile și Obiceiuri de Crăciun la români

România 2018. Care sunt Tradițiile și Obiceiuri de Crăciun la români. În România, Crăciunul este o sărbătoare pitoarească, de o frumusețe magică, cu tradiții și obiceiuri străvechi care se transmit de la o generație la alta

România 2018. Care sunt Tradițiile și Obiceiuri de Crăciun la români Galerie
Crăciun 2018 | facebook.com

Crăciunul e motiv de bucurie când ne gândim la importanța Nașterii Domnului pentru noi creștinii și la felul în care familia se strânge în jurul mesei, cu bucurie. Sărbătoarea Crăciunului este despre bucuria de a dărui și a fii bun, mai ales cu cei nevoiași.

Cei mici, care au cel mai mult nevoie de familie, rude și iubirea celor dragi, percep altfel sărbătorile de iarnă, așteptându-l cu nerăbdare pe Moș Crăciun. Nu trebuie să uităm că sărbătoarea Crăciunului nu e numai despre cadouri, ci despre bunătate și gesturi frumoase făcute din suflet.

Crăciunul nu este doar despre mâncare, cozi interminabile în magazine. Crăciunul este despre magia din suflet pe care o transmiți și altora, despre cum trebuie să fim mai răbdători cu dorințele noastre. Trebuie să înțelegem că Crăciunul nu se sărbătorește, ci se trăiește.

La noi în țară, Crăciunul este o sărbătoare marcată de obiceiuri străvechi și activități care cinstesc vremurile de mult apuse. Pe 20 decembrie, românii îl cinstesc pe Sfântul Ignatie. În zonele rurale se desfășoară tăierea porcului urmată de pomana porcului, la care, de obicei, se invită prietenii și familia.

Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, este ziua în care creștinii împodobesc bradul cu girlande, luminițe, globuri și bomboane. În noaptea de Crăciun, copii merg la colindat, interpretând cântece despre Nașterea Domnului. Gazdele dăruiesc colindătorilor fructe și dulciuri. În seara de ajun, Moș Crăciun sosește cu sacul său plin de daruri.

Masa din seara de Ajun constă în sarmale în foi de varză sau viță, cozonac și prăjituri. Înainte de Anul Nou, la Plugușor, tinerii obișnuiau să împodobească un plug cu panglici, purtându-l din casă în casă și recitând versuri ce amintesc de împăratul Traian. În obiceiul ce ține de mersul cu Capra, un bărbat se costumează în capră și dansează acompaniat de muzicanți.

Odată cu sosirea Anului Nou, copii merg cu sorcova. Aceasta reprezintă o ramură decorată cu flori artificiale, cu care se merge din casă în casă și se recită o poezie în care se urează gazdelor un an bun. Toate aceste obiceiuri s-au păstrat din moși strămoși și în unele zone încă se mai păstrează.

Sursă foto: facebook.com - Bucovina, te iubesc

Se fură ca-n codru în România! 99 de angajați de la CFR, acuzați că au sustras motorină în valoare milioane de lei! ... Descoperire macabră în Constanța! Polițiștii au găsit un picior de om carbonizat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x