Antena Căutare

Sărbătoare 22 mai 2018. Mii de ROMÂNI își serbează ziua de naștere: „La mulți ani!”

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic

Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creştin ortodox în două date, la 22 mai şi la 3 martie.

La 3 martie, Sfântul Vasilisc este pomenit împreună cu Sfinţii Mucenici Eutropie şi Cleonic, cu care a pătimit multe chinuri. Sfântul Mucenic Vasilisc a rămas însă viu în temniţă, după moartea acestora. A fost omorât mai târziu, în urma altor chinuri pe care le-a suferit, prin tăierea capului

În ziua de 22 mai, Biserica face pomenirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381).

Sinodul s-a desfăşurat la Constantinopol, în perioada mai - iulie, la decizia împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili ordinea şi liniştea în Biserică.

Tulburarea era provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învăţătură ce nega dumnezeirea, egalitatea şi deofiinţimea Sfântului Duh cu Tatăl şi cu Fiul.

Printre cei 150 de ierarhii prezenţi la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa şi Petru de Sevasta (fraţii Sfântului Vasile cel Mare, †379), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis - Constanţa în Sciţia Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna - Bulgaria).

Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost preşedinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârşitul lunii mai. În urma retragerii Sfântului Grigorie de Nazianz, preşedinţia sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.

Au fost prezenţi şi 36 de episcopi pnevmatomahi, adepţi ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie şi Sfântul Grigorie sperau să-i câştige pentru Ortodoxie, încercare sortită eşecului.

Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate şi recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381.

România e în doliu! Anunțul făcut în această dimineață: „A murit marele Mircea Malița”. Academicianul avea 91 de ani!... Webdesk Agency deschide drumul afacerilor noi în online...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x