- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Subvenția pentru gigacalorie va fi eliminată în 2018, iar acest lucru va duce la explozia prețului pentru energia termică.
O lege care va intra în vigoare în luna aprilie a anului viitor poate bloca sistemul actual de subvenţionare de către primării a preţului energiei termice livrate populaţiei. Avertismentul a fost făcut de Emil Calotă, vicepreşedinte al ANRE. Dacă legea va fi respectată în condiţiile de acum, preţul gigacaloriei în Bucureşti s-ar putea dubla, de exemplu.
În aprilie 2018 intră în vigoare legea 196/2006, privind venitul minim de incluziune. Un articol al acestei legi arată că subvenţia la încălzire, acordată de autorităţile locale, de care beneficiază acum toată lumea, va trebui acordată individual, fiecărui beneficiar. Iar fiecare consumator trebuie să aibă contract cu furnizorul de energie termică. Lucru care acum nu se întâmplă în general, contractele fiind încheiate între furnizorul de energie termică (RADET, în cazul Bucureştiului), şi asociaţiile de proprietari/locatari. Iar existenţa unui contract direct cu consumatorul presupune şi contorizarea individuală a consumului de energie termică. Adică o raritate, în momentul de faţă, în apartamentele din blocurile racordate la sistemul centralizat de încălzire.
Legea sună în felul următor:
"Sumele reprezentând cheltuielile pentru încălzirea locuinței, aferente consumului de energie termică, energie electrică sau de gaze naturale, plătite direct de consumatorii titulari de contract de furnizare a energiei termice sau convenție individuală, respectiv contract de furnizare a gazelor naturale sau a energiei electrice, precum și ajutoarele pentru încălzirea locuinței achitate de agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială ori de autoritățile administrației publice locale, în condițiile prezentei legi, se colectează în conturile tip ESCROW, astfel cum sunt definite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2001 privind reglementarea unor măsuri de asigurare a fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice și a gazelor naturale pentru populație, aprobată cu modificări prin Legea nr. 84/2002, cu modificările și completările ulterioare, deschise la bănci de către distribuitorii și producătorii de energie termică, furnizorii de gaze naturale și furnizorii de energie electrică".
Actualmente în București, gigacaloria costă 342 de lei, dar românii plătesc doar 164 de lei, diferenţa fiind acoperită de Primărie, care acordă subvenţia către RADET. Într-un an, valoarea subenției este de 160 de milioane de euro.
"Legea schimbă forma în care se subvenţionează energia termică. Cele 160 de milioane de euro trebuie acordate direct consumatorilor. Ajutorul se acordă pe bază de contracte individuale. Mi-e teamă că, pe baza acestei legi (196/2006 – n.red.), nu se mai poate acorda ca acum, la toată lumea. Subvenţia ar trebui dată pe baza contractelor individuale, asociaţia nu poate primi prin lege subvenţie" a spus Calotă, pentru economica.net.
„Trebuie schimbat fundamental sistemul, ca să protejăm consumatorul. Trebuie să facem nişte paşi clari", a mai spus Calotă. El s-a mai referit şi la faptul că, până la finalul anului trecut, doar 40% dintre blocuri aveau montate contori sau repartitoare deşi procentul ar fi trebuit să fie de 100%, asumat prin lege.