Antena Căutare

Lance Armstrong va ramane fara cele sapte titluri castigate la Turul Frantei

Ciclistul american Lance Armstrong a decis sa nu lupte impotriva dosarului de dopaj in care este invinuit de dopaj sistematic de catre Agentia Americana Anti-Doping din Statele Unite (USADA) si va pierde, astfel, cele sapte Tururi ale Frantei castigate.

Directorul general al USADA, Travis Tygart, a declarat ca Armstrong va fi deposedat de toate rezultatele inregistrate incepand cu 1 august 1998.

Acest anunt survine dupa ce rutierul, care s-a retras din activitate, a anuntat ca renunta la lupta judiciara cu USADA, care il acuza de dopaj in perioada 1999-2005.

Armstrong, care si-a reafirmat, joi, nevinovatia, a luat acesta decizie dupa ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins, luni, recursul formulat impotriva USADA, ceea ce permitea agentiei antidoping sa-si continue ancheta cu privire la sportivul de 40 d eani.

"Astazi, intorc pagina. Nu ma voi mai ocupa mult timp de aceasta chestiune, in circumstantele date. Ma voi consacra muncii pe care am inceput-o inainte de a castiga Turul Frantei: sa-i ajut pe oamenii si familiile afectate de cancer", a declarat Armstrong pe contul sau de Twitter, informeaza Mediafax.

Ciclistul a acuzat USADA ca nu este in masura sa-l cerceteze si a cerut un arbitraj in justitie, estimand ca drepturile sale constitutionale au fost incalcate. Armstrong a declarat ca este obosit de aceasta batalie si de stresul care apasa asupra vietii sale personale si profesionale. "Vine un moment in in viata fiecaruia cand trebuie sa spuna «este de ajuns». Pentru mine acest moment a venit. Povara pe care aceasta situatie o reprezinta pentru familia mea, pentru munca mea, pentru fundatia mea m-a adus unde sunt astazi, sa terminam cu prostiile astea", a adaugat el.

Avocatii lui Armstrong sustin ca ciclistul "a trecut fiecare test antidoping care i-a fost administrat in cariera sa - un total de 500-600 teste, mai multe decat orice atlet in istorie", si ca cei care au competenta juridica in cazul acesta este Uniunea Internationala de Ciclism.

Agentia antidoping l-a acuzat pe Armstrong ca a utilizat substante interzise, printre care EPO si steroizi, precum si transfuzii sangvine incepand din 1986. Armstrong, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plangere la un tribunal federal incercand sa opreasca ancheta USADA, insa a pierdut.

PUNCTELE DE ACUZARE formulate in raportul USADA potrivit gsp.ro:

(1) A folosit substante interzise precum EPO (eritropoetina), transfuzii sangvine, testosteron, corticosteroizi si agenti care mascheaza consumul;
(2) A avut in posesie substante si metode de consum pentru EPO si perfuzii sangvine. De asemenea, a detinut echipamentul necesar (ace, pungi de singe, containere de stocare si alte echipemente necesare masurarii parametrilor din singele folosit). Posesie de testosteron, corticosteroizi si agenti care mascheaza consumul;
(3) Trafic de EPO, testosteron si corticosteroizi;
(4) A administrat altora EPO, testosteron si cortizon;
(5) A asistat, a incurajat, a ascuns si alte activitati de complicitate care au violat regulamentele anti-doping;
(6) Circumstante agravante, avind in vedere perioada indelungata de timp in care a desfasurat aceste activitati."

Agentia antidoping din SUA a primit unda verde, la finalul lunii iunie, din partea unui comitet de experti independenti, pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong si pe cinci colaboratori ai sai, printre care fostul sau director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, acum la RadioShack, si pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari.

Agentia sustine ca detine marturii care demonstreaza ca Armstrong si cinci dintre fostii sai colaboratori au fost implicati intr-o operatiune de dopaj, intre 1998 si 2011.

CE ESTE USADA

Creata de Congresul Statelor Unite in 2000, USADA este singura institutie recunoscuta care ancheteaza folosirea substantelor interzise in sporturile olimpice de peste Ocean. Investigatorii USADA au preluat dosarul lui Lance Armstrong dupa ce s-a inchis ancheta federala a lui Jeff Novitzky, cel care pornise o cruciada impotriva ciclistul american, pe care il acuza ca a folosit bani publici, via echipele de ciclism sponsorizate de statul american, in scopul dopingului organizat. Ancheta a fost inchisa subit, fara explicatii, in aceasta primavara, dar marturiile au fost preluat de USADA pe cale sportiva.

Patru ciclisti participanti la editia 2012 a Turului Frantei, fosti coechipieri ai lui Lance Armstrong, au recunsocut ca s-au dopat si vor fi suspendati incepand de la finalul sezonului de Agentia Americana Antidoping (USADA). Americanii George Hincapie (BMC), Levi Leipheimer (Omega Pharma), Christian Vande Velde si David Zabriskie (ambii de la Garmin) vor fi suspendati sase luni incepand cu finalul sezonului, dupa ce recunoscut ca s-au dopat si au depus marturie impotriva septuplului castigator al Turul Frantei, Lance Armstrong.

Armstrong a castigat fiecare editie a Turului Frantei intre 1999 si 2005, data primei sale retrageri din activitate. El a revenit in competitii in 2009, iar in debutul anului 2011 s-a retras din nou.

Lance a fost acuzat pentru prima data de dopaj in 2005

In 2005, rutierul a fost acuzat pentru prima data de dopaj cu EPO de cotidianul sportiv francez L'Equipe, care se baza pe esantioane de sange presupuse a-i fi fost recoltate ciclistului in timpul Turului Frantei din 1999 si renalizate dupa perfectionarea metodelor antidoping.

Armstrong, care a respins acuzatiile, nu a fost nicioadta sanctionat pentru dopaj.

In luna februarie, justitia americana a abandonat o ancheta deschisa in urma cu doi ani la Los Angeles, in care Armstrong si alti ciclisti americani au fost cercetati pentru a se stabili daca au recurs la dopaj in perioada in care au concurat pentru US Postal. USADA a anuntat atunci ca nu are de gand sa renunte la propriile investigatii.

Armstrong, in varsta de 40 de ani, considerat multa vreme unul dintre cei mai mari ciclisti ai tuturor timpurilor, a revenit in ciclism dupa de a invins lupta cu cancerul testicular si a castigat de sapte ori la rand Turul Frantei (intre 1999 si 2005).

El s-a retras anul trecut si a ramas imaginea organizatiei caritabile anti-cancer "Livestrong". Dupa renuntarea la ciclism, Armstrong se dedicase practicarii triatlonului.

Europa League: Athletico Bilbao a facut scor cu HJK Helsinki / Slask - Hannover 3-5. Vezi rezultatele si marcatorii tutu... Iniesta este papusarul Barcelonei, intr-o reclama inedita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x