Antena Căutare

Margareta Paslaru implineste 69 de ani: “Lasa-mi toamna pomii verzi”

Celebra artista Margareta Paslaru sarbatoreste astazi implinirea a 69 de ani de viata. Marea cantareata are in spate o cariera prodigioasa in care a fost cantareata, compozitoare, textiera,actrita de teatru si film, realizatoare de televiziune si radio. A fost avut un mare succes la public in anii ’60-’70 si la inceputul anilor ’80 pana la plecarea din tara, in 1983.

Margareta Paslaru s-a nascut pe 9 iulie 1943, in Bucuresti. Prima aparitie in public, la varsta de 4 ani si jumatate, a avut loc pe scena Operei in rolul copilului din Madame Butterfly de Puccini, apoi a debutat in muzica usoara la Casa de Cultura Grivita Rosie in 1958. A aparut pentru prima data la televiziune in 1960 in emisiunea lui Valeriu Lazarov "Toata lumea face sport" dedicata castigatorilor romani la Olimpiada de la Roma.

Impresionat de timbrul aparte al vocii Margaretei, George Grigoriu a compus special pentru ea, in 1959, melodia „Chemarea marii“. In interpretarea originala a talentatei cantarete, piesa a devenit mare slagar la Radio Romania. Ca urmare a succesului, in 1960, Casa de Discuri Electrecord a inregistrat cantecul pe primul disc al Margaretei, care a batut recordul vanzarilor de muzica usoara in anul urmator. In 1968 a primit Discul de Aur, care a propulsat-o la Cannes in 1969 unde i s-a decernat Trofeul M.I.D.E.M. si a cantat pe aceeasi scena cu James Last, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens si Adriano Celentano. A obtinut zeci de premii in tara si strainatate.

Margareta Paslaru a lansat numeroase slagare de mare succes la public: "Doua randunici", "Lasa-mi toamna pomii verzi!", "Va veni o clipa" sau "Cine stie" sunt doar cateva dintre ele. In 1968, juriul international al Festivalului Cerbul de Aur ii ofera Margaretei Paslaru Mentiunea „Cerbul de Aur“, ceea ce inscrie numele Romaniei in palmaresul primei editii. In anul urmator a facut saltul de la concurenta la vedeta in recital fiind acompaniata de propria formatie si si-a creat propria coregrafie. In anii ’70 nu a primit viza sa cante in strainatate, desi a fost invitata in mai multe randuri.

Artista a reusit roluri foarte apreciate si in filmele: “Impuscaturi pe portativ” (1967), “Veronica” (1972)”, “Veronica se intoarce” (1973), “Gloria nu canta” (1976) si “Melodii, melodii” (1978). In 1964 Margareta a fost distribuita de Liviu Ciulei, alaturi de Toma Caragiu, in piesa Opera de trei parale de Bertold Brecht, in rolul Polly Peachum, la Teatrul "Bulandra".

Articolul continuă după reclamă

In 1983 a reusit sa plece din tara si s-a stabilit in S.U.A., impreuna cu sotul ei, fostul campion de talere Gheorghe Sencovici, si fiica lor, Ana Maria, pentru ca, dupa 1989, sa-si reia vizitele in tara. Dupa decesul sotului, in 2006, Margareta s-a dedicat cu trup si suflet activitatilor de voluntariat - incununate cu numirea ca Ambasador al Anului European al Voluntariatului 2011 in Romania.

Foto: Intact Images

9 iulie 1947: S-a nascut cantareata Mirabela Dauer... Angela Similea sau cum “Sa mori de dragoste ranita”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x