Antena Căutare

Secretul de la Hollywood! 150 de actori din filmul CUCERITORUL au fost uciși! John Wayne a murit în chinuri groaznice

În 1956, Hollywoodul turna filmul CUCERITORUL, cu John Wayne în rolul principal, povestea vieții marelui Ginghis Han. Scenele aveau loc pe un platou aflat la mică distanță de locul unde SUA făceau experimente nucleare. Conform revistei ”People”, 150 de actori din pelicula respectivă aveau să moară din cauza prafului radioactiv. Autoritățile americane nu recunosc, nici astăzi, acest lucru

În 1956, Hollywoodul turna filmul CUCERITORUL, cu John Wayne în rolul principal, povestea vieții marelui Ginghis Han. Scenele aveau loc pe un platou aflat la mică distanță de locul unde SUA făceau experimente nucleare. Conform revistei ”People”, 150 de actori din pelicula respectivă aveau să moară din cauza prafului radioactiv. Autoritățile americane nu recunosc, nici astăzi, acest lucru

În 1954, Oscar Millard este un scenarist în pragul afirmării. A realizat scriptul pentru ”Come to the Stable”, cu cinci ani în urmă, o comedie cu măicuțe, s-a mai băgat la niște thrilleruri, dar n-a suit pe Everestul filmului. Citește mult despre Ginghis Han, marele conducător mongol, așa că foile pentru CUCERITORUL se scriu, parcă, de la sine. Voia ceva epic, ceva grandios, măreț. L-a terminat, l-a pus în plic și s-a prezentat cu scenariul la cei de la RKO. L-au gonit pe scări, devizul era uriaș. Howard Hughes, miliardarul excentric, aude de propunere. Scormonește prin buzunare, dă peste 6.000.000 de dolari și primul tur de manivelă e dat. Aici, începe, practic, povestea. De fapt, e startul pentru două istorioare: una plăcută, cea a filmului ce avea să facă senzație în epocă, chiar dacă nu era bine primită de către critică; una tristă, a actorilor de pe generic. 150 dintre piereau, în următorii ani, din cauza CUCERITORULUI.


Deșertul Escalante, cel aducător de moarte

Cadrele-s ample, trebuie spațiu exterior. Se aleg trei parcuri naționale din Deșertul Escalante: Zion, Bryce Canyon și Snow Canyon. Zona aridă poartă denumirea lui don Silvester Velez de Escalante, cel care făcuse cercetări pe acolo, pe la 1776. Nu mai are rost de descriere: nimic cât vezi cu ochii.

Deșertul Escalante, arid cât vezi cu ochii

Dick Powell e regizorul. Îl sună pe Marlon Brando, îi povestește ce și cum. Acesta refuză. După cum se va vedea, se pare că discutăm despre negația ce-i va salva viața. John Wayne e următorul. Trup de sportiv, imagine asociată cu westernurile. Powell e uns cu toate alifiile, îl povățuiește pe fostul jucător de fotbal american să accepte, să schimbe macazul puțin în propria carieră, nu poate evolua, toată viața, numai cu lasou, cai și pistoale. Gata, palma e bătută, se pleacă spre Utah! Deșertul Escalante, cel aducător de moarte, după cum se va vedea.

Facem o mică pauză cinematografică, trecem pe geografie și istorie.

Pe 16 iulie 1945, TRINITY, prima explozie nucleară din istoria omenirii, e dusă la bun sfârșit în deșertul New Mexico, SUA. Și mai exact, probele se desfășoară în Nevada Test Site, în câmpia Yuccăi, la 200 de kilometri de St. George localitate unde, peste nici 10 ani, realizatorii și actorii filmului CUCERITORUL aveau să-și stabilească baza. În acel moment, nu se cunoștea aproape nimic despre efectul radioactivității asupra oamenilor, așa că măsurile de precauție nu prea existau. Testele erau publice, iar toate operațiunile se făceau la vedere. Sună a umor negru, dar, în acea perioadă, experiențele nucleare erau ca o sărbătoare: se trăgeau cadre, se făceau suplimente de ziar cu evenimentul respectiv.

Începând din 1950, adică patru ani înaintea primului strigăt MOTOR ! pentru peliculă, la Nevada Test Site au loc 31 de experimente nucleare, adică, altfel spus, 468 de kilotone detonate!!! 468 în patru ani! Ultima, pe 4 iunie 1953!!! Peste numai un an, John Wayne devenea...Ginghis Han. În zona amintită, vânturile - extrem de puternice - bat în direcția est, de aceea norul radioactiv s-a apropiat de granița cu Utah. Meteorologii au consemnat în acea perioadă puternice furtuni, ploaie, exact în care, peste numai 300 de zile, conducătorul celui mai mare imperiu terestru din istorie intra în acțiune. Inițial, filmările trebuiau să se facă chiar în Mongolia, dar ne aflăm în plin Război Rece, Ulan Batorul e sub comunism, ideea e abandonată, se va creea totul în SUA!

Americanii au plantat, cu bucurie, un panouaș ce amintește de testele atomice din zonă


John Wayne se distra cu...radioactivitatea!

Toată lumea știa despre aceste teste. Toți actorii. Există poze cu John Wayne ținând în mână, în pauzele dintre filmări, un aparat Geiger, device-ul ce măsoară radioactivitatea dintr-un loc!!! Nisipul din zonă ”luminează” noaptea, e clar că ceva e în neregulă, dar actorii sunt ocupați cu ”dublele”. Deși pare incredibil, realizatorii Robert Ford și Kennie Marstella cer 60 de tone din acel nisip pentru a fi dus în California, dorind să refacă, la Hollywood, peisajul din deșert. ”Vom avea nevoie pentru efectele speciale”, spun ei, așa că dorința le este...executată.

Pelicula e masacrată de către critici, secvențele cu scene din bătălii sunt prost trase, ce să o mai lungim, filmul e un fiasco dar, din păcare, răul abia acum începe. Victor Young, compozitorul benzii sonore, moare chiar în acel an: tumoare cerebrală. Regizorul Dick Powell dispare, în 1963: cancer. Actorul Pedro Armendariz se sinucide, tot atunci, cu un glonț: aflase că suferă de cancer la rinichi, fază terminală...Agnes Moorehead pleacă în 1974, cancer de plămân...Susan Hayward, protagonista alături de John Wayne, 1975, tumoare cerebrală. 1979, marele actor, personajul principal, trece la cele sfinte: cancer de stomac extins la ficat și pancreas, ultimele zile din viață cu dureri groaznice, indescriptibile. 1991, John Hoyt, carcinom pulmonar...

Cifrele, deși reci, spun totul. Oficial, se vorbește de 91 de persoane - actori, reguzori, scenografi sau muzicieni - care au participat la realizarea CUCERITORULUI decedate în 30 de ani de la realizarea pleiculei, 46 dintre ele înainte de 1980. Conform revistei ”People”, care a analizat îndeaproape fenomenul, vorbim de peste 150 de oameni, din totalul de 220. Harry și Michael Medved realizează chiar un studiu pe marginea celor petrecute la filmări, intitulat ”Salonul rușinii de la Hollywood”. Casa Albă e luată în vizor, dar Administrația Americană refuze să alăture decesele experiențelor nucleare din Utah.

Cu toate acestea, la 30 de ani după 1945, jumătate din populația din St. George avea o formă de cancer. Fără cuvinte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x