Grăsimea de pe abdomen ascunde o boală gravă! Îți pui viața în pericol, fără să-ți dai seama
Foarte mulţi oameni consideră că, dacă greutatea afişată de cântar este în limitele normale, nu trebuie să-şi facă griji dacă au multă grăsime depusă pe abdomen! Ba trebuie, pentru că nu se face o medie. Stratul de grăsime abdominală este periculos pentru sănătate, mai ales că indică faptul că şi organele interne sunt, la rândul lor, învelite în celule adipoase.
Publicat: Joi, 05 Martie 2020, 18:20 | Actualizat: Joi, 23 Martie 2023, 10:34Lipsa sportului şi aportul caloric ridicat al alimentelor pe care le consumaţi sunt doar doi dintre factorii care favorizează procesul de îngrăşare. Iar alimentele bogate în sare, zahăr şi grăsimi trans sunt primii duşmani ai sănătăţii, dar şi ai siluetei, spun specialiştii.
„În ultima perioadă s-a observat o legătura între circumferinţa abdominală şi riscul de cancer de colon. Cu cât avem o circumferinţă mai mare, riscul e mai mare. La nivelul ficatului dermină instalarea unei forme de hepatită pe care noi o numin steato-hepatită non alcoolică a cărei evoluţie este spre ciroza hepatică” (Valentina Boboc, medic primar în medicină generală)
De asemenea, e bine să ştiţi că stratul de grăsime abdominală este la fel de nesănătos şi pentru persoanele care, odată ce se urcă pe cântar, au o greutate în limite normale.
Pe aceeași temăÎnsă greutatea este una, iar dispunerea grăsimii în jurul taliei este cu totul altceva. Şi e la fel de periculoasă ca şi în cazul supraponderalilor.
„Această grăsime induce insulino-rezistenţă, practic insulina pe care pancreasul o secretă nu îşi mai face treaba la nivel periferic, de aici o cascadă de fenomene metabolice care conduc către acumularea de grăsime şi în interiorul vaselor de sânge, arteroscleroză, mai departe duce la boli cardiovasculare, infarct miocardic, sau accident vascular cerebral” (Serban Damian, nutritionist)
Regimul alimentar organizat trebuie să fie însoţit şi de un plan simplu de exerciţii fizice uşoare, în funcţie de nevoi, aşteptări şi de condiţia fizică. Primul pas spre reuşită este identificarea capcanelor alimentare şi reducerea numărului zilnic de calorii.
Făinoasele, zahărul alb şi alcoolul trebuie excluse din regimul alimentar de către cei care vor să piardă câteva kilograme.