Trump se gândeşte să ceară reparaţii Chinei şi anunţă o ”anchetă serioasă” în curs
Donald Trump se gândeşte să ceară Beijingului să plătească miliarde de dolari reparaţii în contul pagubelor cauzate de noul coronavirus, care a apărut în oraşul Wuhan, se declară nemulţumit de China şi anunţă o ”anchetă foarte serioasă în curs”, relatează AFP.
Publicat: Marti, 28 Aprilie 2020, 13:54 | Actualizat: Marti, 28 Aprilie 2020, 14:15- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
”Suntem nemulţumiţi de China”, iar boala ”ar fi putut să fie oprită la sursă şi nu s-ar fi răspândit în întreaga lume”, a denunţat preşedintele american în conferinţa sa de presă zilnică luni, dedicată pandemiei.
“We are not happy with China - we are not happy with that whole situation”
President Trump says coronavirus “could have been stopped at the source” and “serious investigations” are taking place
Latest:
— BBC News (World) (@BBCWorld)
”Există mai multe mijloace de angajare a responsabilităţii sale. Noi efectuăm o anchetă foarte serioasă” cu privire la acest subiect, a adăugat Trump.
O jurnalistă l-a întrebat despre un editorial din revista germană Bild în care Beijingului i se cere să plătească reparaţii în valoare de 165 de miliarde de dolari.
"Nobody except one country can be held accountable for what happened. Nobody is blaming anybody here." -- Trump blames China for the coronavirus but then in the next breath claims he's not blaming anyone
— Aaron Rupar (@atrupar)
”Noi vorbim despre mult mai mulţi bani”, i-a răspuns miliardarul republican.
”Noi nu am stabilit încă suma finală, dar ea este foarte mare”, a adăugat el.
”N-au fost pagube doar în Statele Unite, ci în întreaga lume”, a subliniat locatarul Casei Albe.
Aproape un milion de bolnavi de covid-19 şi 56.000 de morţi s-au înregistrat în Statele Unite, unde economia este afectată dur de măsurile de izolare impuse în vederea unei opriri a epidemiei.
”Nu-i vom uita niciodată pe aceşti oameni care au fost sacrificaţi din cauza unei incompetenţe sau poate a altui lucru, în timp ce ei ar fi trebuit să apere lumea”, a mai declara şeful statului american.
Trump acuză de săptămâni de zile Beijingul de faptul că a întârziat să informeze lumea despre amploarea bolii şi a minimalizat numărul morţilor pe teritoriul chinez.
Administraţia sa a anunţat că nu exclude ca noul coronavirus să fi fost răspândit în mod accidental, dintr-un laborator de cercetare cu privire la lilieci de la Wuhan.
Donald Trump a ameninţat la 18 aprilie China cu ”consecinţe”, în cazul în care aceasta se face ”vinovată cu bună ştiinţă” de pandemia noului coronavirus.
REVENIRE
Trump şi-a reluat conferinţele zilnice luni, după ce vineri a plecat de la microfon fără să răspundă la întrebări, iar sâmbătă a dat asigurări că aceste conferinţe de presă în faţa presei ”necinstite” sunt o pierdere de timp.
Cu şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale, Trump transmite semnale confuze cu privire la poziţia pe care intenţionează să o adopte în gestionarea pandemiei noului coronavirus în ţară.
Foiletoul apariţiilor sale în faţa corespondenţilor de presă de la Casa Albă a ţinut luni Washingtonul cu sufletul la gură.
Executivul american a anunţat o conferinţă de presă a Celulei de criză, în care personajul central este în continuare preşedintele republican. Apoi a anulat întâlnirea. După care a anunţat că Donald Trump se va exprima, până la urmă.
El a adoptat, cu ocazia acestei reveniri, un ton mai potolit şi a lăudat, în grădina Casei Albe, ”discuţii foarte bune” cu guvernatorii şi s-a abţinut de la discuţii prea aprinse cu jurnaliştii.
Tergiversările sale traduc tensiuni în cadrul echipei sale cu privire la cea mai bună strategie de adoptat împotriva noului coronavirus - să-l trimită pe preşedinte în prima linie sau să-l lase să vorbească pe Mike Pence, cu un ton mai măsurat, şi pe specialişti, pe doctorii Anthony Fauci şi Deborah Birx, amândoi foarte populari.
Ele reflectă totodată temperamentul unui preşedinte care vede politica drept un show permanent şi care întâmpină dificultăţi - arată rafalele sale de tweeturi din weekendul fără briefing - de a sta departe de lumina reflectoarelor.
Declaraţiile confuze ale locatarului Casei Albe - care a evocat posibilitatea injectării de dezinfectant în corpul uman în lupta împotriva SARS-CoV-2 - au lăsat urme.
Acest episod a provocat stupefacţie - şi declaraţii ironice - atât în Statele Unite, cât şi în întreaga lume. Iar Trump a încercat să reducă pagubele, dând asigurări că presa a intrepretat greşit declaraţii ”sarcastice”, însă răul a fost deja făcut.
”MARE MUNCITOR”
Lovit în plin, preşedintele primei puteri mondiale a lăsat să se întrevadă o schimbare radicală în modul de comunicare.
”La ce bun să participi la conferinţe de presăla Casa Albă, când presa necinstită nu face decât să pună întrebări ostile şi refuză să relateze adevărul sau faptele în mod exact?”, a denunţat el în weekend.
”Ei fac audienţe-record, iar americanii nu râd deloc dacă nu sunt Fake News. Pierdere de timp şi de energie”, a scris el pe Twitter.
Izolat în Casa Albă, privat de mitinguri de campanie, el şi-a multiplicat în weekend atacurile la adresa presei.
”FAKE NEWS, INAMICUL POPORULUI!”, a scris el pe Twitter, reluând o formulă pe care a folosit-o deja în numeroase rânduri de când este la putere.
”Niciodată în istoria ţării noastre nu a existat o presă atât de rea şi de ostilă ca cea de azi, chiar în mijlocul unei stări de urgenţă naţionale, pentru a face faţă unui inamic invizibil!”, a scris el.
The New York Times (NYT) a publicat un articol în care dezvăluie că Trump se duce în Biroul Oval abia în mijlocul zilei, după ce-şi pettrece dimineaţa la televizor. Trump a reacţionat cu vehemenţă, apărându-şi stilul şi bilanţul.
”Oamenii care mă cunosc şi care cunosc istoria ţării noastre spun că eu sunt preşedintele cel mai muncitor din istorie”, se dezlănţuie el într-un tweet plin de ranchiună
”Nu ştiu dacă este aşa, dar sunt un mare muncitor şi am făcut probabil în trei ani şi jumătatea mai mult decât orice preşedinte din istorie”.
Sursa : news.ro