INGREDIENTE:
- 1 kg fasole alba (bob mic)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 telina mica
- 4-5 morcovi
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- ulei de masline
- 5-6 cepe
- pasta ardei
- pasta tomate
- frunze dafin
- sare
- piper
MOD DE PREPARARE:
Fasolea se spala in cateva ape, apoi se pune la fiert, in apa cu bicarbonat.
Radacinoasele se curata si se spala.
Fasolea se scurge de apa, se pune in alta apa, se adauga radacinoasele si se pun la fiert.
Cand s-au fiert bine, se scurg de apa pe jumatate, si se paseaza fin cu ajutorul unui blender,adaugand treptat sare si ulei, dupa gust.
Ceapa se curata si se toaca marunt. Se pune la calit in putin ulei de masline, apoi se adauga pasta de ardei si pasta de tomate, 1-2 frunze de dafin, sare, piper. Se lasa pe foc pana scade un pic sosul.
Fasolea batuta se garniseste cu ceapa si se serveste pe paine prajita, cu muraturi.
O bunatate menita si pentru zilele de post, dar nu numai!
Fasolea batuta se poate servi si cu carnati rumeniti la cuptor, pentru zilele in care nu tineti post.
Vladut recomanda sa alegeti fasole cu bob mic, va fierbe mai repede si se va pasa mai usor.
Totodata, Vladut recomanda ca in prima apa in care fierbeti fasolea, sa adaugati putin bicarbonat, astfel fasolea va deveni mai usor de digerat.