Ingrediente
- pisica de mare sau calcan 1,500 gr
- spanac 0,800 gr
- unt 80% 0,250 gr
- oua 2 buc
- ceapa alba 0,070 gr
- usturoi 0,010 gr
- ulei de masline 0,050 ml
- lamaie 1 bucata
- telemea de vaca (nu prea sarata) 0,200 gr
- dovlecei (sau zucchini) 3 bucati
- vin alb 0,050 ml
- cimbru proaspat cateva crengute
- sare
- piper
Mod de preparare
Pisica de mare se spala, se curata si se portioneaza, se pune intr-o tava cu sare, piper si jumatate de lamaie si se lasa maximum 10 minute acoperita cu o folie, la frigider. Intre timp, se prepara spanacul sote: se curata ceapa si se taie cubulete mici, la fel si usturoiul si se calesc in tigaie la foc mic. Cand usturoiul si ceapa s-au inmuiat, se adauga vinul alb si se mai caleste pana ce se evapora alcoolul. Apoi se adauga spanacul, sare si piper. Morcovul se curata, se taie cubulete si se pune la fiert, iar cand este gata se paseaza si se condimenteaza. Pentru sosul olandez avem nevoie de o craticioara cu gura mica, de un vas cu fundul rotund si un tel. Se pune apa la incalzit in craticioara, se separa galbenusul de albus, untul se topeste si el la foc mic, separate, si se spumeaza. Se pune galbenusul in bol si se adauga 2 linguri de apa rece, se bat pana se face putina spuma, apoi se ia bolul si se pune pe craticioara cu apa de pe foc (bain-marie) si se amesteca in continuare. Treptat se adauga untul topit (ca la moioneza), sare, piper si sucul de la jumatatea de lamaie. Se taie in feli subtiri dovlecelul, pe lung, branza se da pe razatoarea mica si se amesteca cu putin ulei de masline, pana se obtine o pasta, feliile de dovleecel se stropesc cu putin ulei si sare, apoi se pune branza pe fiecare felie in parte si se ruleaza. Pisica de mare de scoate de la frigider si se muta in alta tava, dupa care se da la cuptor cca 20 de minute la 180 C. Observatie: daca pestele este prea subtire, timpul de coacere este mai mic (cu cat fileul de peste este mai gros, cu atat timpul de coacere este mai mare).