- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Ingrediente
- cotlet de miel 200-250 gr
- Ceapă 2 buc
- Rozmarin o crenguță
- Pătrunjel 1/2 legătură
- Oțet de vin 1 lingură
- Ulei de floarea soarelui 100 ml
- Boabe de piper roșu 30 gr
- Boia o linguriță
- Cimbru o crenguță
- Orez basmatic 100 gr
- Dovlecel 100 gr
- Ardei roșu 1 buc
- Usturoi 1 catel
- Stock de legume 200 ml
- Iaurt grecesc 100 ml
- Castravete 100 gr
- Mentă 1/4 legatură
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
Cotletul de miel este un tip de carne ce necesită respectarea timpului de pregătire pentru a avea o reușită. Secretul reușitei unui cotlet de miel este de a ține carnea într-o marinată, pregătită astfel: într-un bol punem 50 ml ulei cu oțet și 50 ml apă. Pentru a da o aromă deosebită mielului am tocat mărunt 1/2 crenguța de rozmarin și pătrunjelul, sare și piper după gust. Ceapa se taie julienne și se pune în marinată, iar la final punem și cotletul de miel. Bolul se acoperă cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Ideal ar fi să țineți carnea la marinat pentru cel puțin o zi, astfel își ia aromele și va fi fragedă și parfumată.
Între timp, pregătim orezul cu legume. Într-o tigaie punem 1/4 ceapa în ulei încins. Iar atunci când devine transparentă adaugăm orezul și îl lăsăm să se călească până devine bobul translucid. Adăugăm dovlecelul cu ardeiul roșu tăiat cubulețe, iar după 5 minute adăugăm usturoiul zdrobit. Turnăm stockul de legume preîncălzit deasupra orezului și lăsăm să fiarbă. Cotletul îl scoatem din marinată. Într-un bol pregătim: pătrunjel tocat, boabele de piper roșu zdrobite, rozmarinul rămas și la final punem și boia, sare și piper. Tapetăm cu grijă cotletul și îl tragem la tigaie cu puțin ulei. Lăsam mielul să se coacă la cuptor pentru cel puțin 12 minute, la temperatura de 170 de grade. Îl verificăm cu un cuțit dacă este pătruns bine.
Sosul de iaurt dă o aromă proaspătă mielului și pregătim astfel: într-un bol punem iaurtul, castravetele dat prin răzătoare, menta tocată, iar la final sarea și piperul. Cotletul se taie de-a lungul osului în trei bucați și se servește cu sosul de iaurt și orezul cu legume. Acest preparat este perfect pentru o cină în familie sau alături de prieteni și poate fi însoțit de un pahar de vin alb demisesc.
Tavi Oprea vă invită la o porţie de Piept de curcan cu salvie, bacon și couscous... Ștefan Gherasim prezintă secretul unui piept de pui cu gălbiori, sos de smântână și couscous cu nucă, stafide și zeamă d...