Ratatouille este o tocană de legume tradiţională, din regiunea Provence a Franţei. Numele complet al felului de mâncare este ratatouille niçoise.
Este compusă din legume fierte: vinete, ceapă, dovlecei, ardei şi roşii. Ca orice retetă „tradiţională”, nu există un mod exact de a o prepara, doar anumiţi paşi sunt obligatorii. Există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separat sau toate împreună.
În alte ţări ale Europei există rețete asemănătoare: versiunea malteză se numeşte kapunata, foarte asemănătoare cu cea franceză, ea fiind însoţită şi de peşte prăjit.
În bucătăria italiană ea se numeşte caponata, în Spania pisto, în Ungaria lecsó, în Bulgaria şi România ghiveci, în Grecia briami. Versiunile din Croaţia şi Serbia se numesc Đuveč şi conţin fasole verde şi orez. În Asia, Turcii umplu o vânătă cu legume, iar reţeta se numeşte imam bayildi.