Toată lumea are în bucătărie cel puțin o tigaie de teflon. Când se încălzește la temperatură mare, teflonul eliberează un fum letal atât pentru oameni cât și pentru animale.
Canarii sunt ținuți de exemplu în minele de cărbune pentru a determina calitatea aerului. Dacă nu pot respira sau mor subit, minerii știu că în aer sunt substanțe dăunătoare, iar ei trebuie să iasă imediat.
Însă noi nu ținem canari în bucătărie. Cei care fabrică tigăile de teflon, susțin că acestea sunt sigure. Însă nu țineți păsările în bucătărie atunci când gătiți.
De ce este periculos teflonul?
Răspunsul este simplu. E făcut din chimicale pe care corpul uman nu le poate tolera. De exemplu acid perfluorooctanoic (PFOA).
La 600 de grade, teflonul eliberează multe chimicale carcinogene și poluante. La o mie de grade, teflonul eliberează PFIB – un agent chimic. La 400 de grade, cauzează omului aceleași simptome ca și gripa.
Teflonul însuși sau polytetrafluorethylenul, era inițial un deșeu secundar al producției de freon.Dacă încălzești prea mult aceste tigăi, îți expui familia unor gaze periculoase. Dacă ai o pasăre ca și animal de companie, nu o ține în bucătărie.
Minunat! Mașinăria care separă albușurile de galbenușuri... Ce avem la desert? Mini ananas...