“Nu mi-e frică de ziua de azi. De ce să-mi die frică? Sunt foarte hotărât și o să trec mai departe cu chestia asta!” –declară juniorul Rareș Pop.
Concurenții simt deja amenințările. Fiecare vrea să dovedească faptul că este cel mai bun şi că merită trofeul.
Pentru a putea alege candidatul ideal la titlul de Junior Chef, juraţii s-au gândit să îi pună în dificultate pe micii bucătari.
La această probă ei au de gătit Cocle - o specialitate franțuzească cu tradiție. Este un pui de fermă crescut vegetal, în vârstă de 28-30 de zile.
Concurenții din echipa lui Horia au la dispoziție 1:30, cei din echipa lui Vizante 1:15.
Apoi jurații vor gusta preparatele și vor da note de la 1 la 12.
La finalul zilei, după ce și concurenții din echipa Prințesei Polonic va găti, se va face media, iar primele douăsprezece platouri vor merge în finală. Indiferent de culoarea șorțurilor.
3,2,1… proba începe.
“Sincer, la început, nu știam ce să fac mai întâi. În mintea mea toate erau brambura” – spune Daria Ivan.
În timp ce unii se apucă de gătit, ceilalți privesc, observă greșelile și îi mai ajută de pe margine pe motiv că se plictisesc și că sunt cei mai buni.
Puiul are un elastic, dacă vreți să știți - li se șoptește care au început mai devreme.
“Floricică, de bun ce e, a vrut să ajute concurența. Le-a spus: vedeți că are puiul ață. Pai frate, e concurența, e un concurs, trebuie să fie individual, trebuie să meargă de la sine” – spune supărat Andrei Dragomir.
Pentru ca timpul să treacă mai repede, micuții ce au fost nevoiți să stea pe margine 15 minute, au început să scandeze: “Avem echipă, avem valoare, avem echipa cea mai tare!”
Eu nu-mi fac grijă că am 15 minute mai puțin. Ei și ce? Eu sunt de 15 mii de ori mai bun decât ei – spune Rareș Pop.
Emoțiile își spun cuvântul. Concurenții ba scapă cratițele din mână, ba se frig, ba scapă prea multe ingrediente sau plâng.
Se toacă, se prăjește, se curăță și iar se prăjește, preparatele se mai ard, dar e musai ca totul să iasă bine.
Lacrimile încep la un moment dat să curgă pe obrajii juniorilor. Se stresează că timpul trece mult prea repede.
Și, într-adevăr, timpul trece fără a ține cont de anii micuților.
La anunțul “Țoată lumea mâinile sus!”, juniorii se opresc din gătit.
Unii sunt fericiți, alții dezamăgiți.
Dar nu e vreme de văicăreli. Jurații intră în platou pentru degustare.
Se analizează farfurie cu farfurie, se degustă cu atenție.
Prea făcut, prea nefăcut, prea mult usturoi, nesărat, frumos aranjat, fără nici un aspect, gustos, îndrăzneț, interesant… Adjectivele curg în platou, iar emoțiile sunt maxime în vestiare.
Copilul care a gătit e al tău, ba e al meu, sper să fie al meu, sigur e al meu” – acestea sunt replicile dintre Vizante și Horia în timp ce degustă preparatele.
Oare cine va trece mai departe? Rămâne de văzut căci au de gătit ceilalți 12 concurenți din echipa Prințesei Polonic.