Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00iUmor

Adevărul despre naşterea prin cezariană! Specialiştii trag un semnal de ALARMĂ! "Pot duce la..."

Cezariana poate duce la nașterea unor copii vulnerabili la probleme de sănătate cronice cum sunt astmul, diabetul și obezitatea, conform unui studiu publicat în "British Medical Journal".

Cezariana poate duce la nașterea unor copii vulnerabili la probleme de sănătate cronice cum sunt astmul, diabetul și obezitatea, conform unui studiu publicat în "British Medical Journal".

Cercetătorii din Beijing afirmă că ratele efectuării unor operații prin cezariană care nu sunt neapărat necesare sunt mari în unele țări, deoarece astfel de servicii chirurgicale sunt făcute doar pentru că femeile le-au solicitat și pentru că mamele care au deja o operație cezariană sunt adesea încurajate să opteze din nou pentru aceeași cale.

Analizând cercetări similare efectuate în trecut, medicii au descoperit 20 de studii care leagă operația cezariană de diabetul de tip 1 dobândit în copilărie. De asemenea, ei au descoperit 23 de studii care fac legătura între nașterea prin cezariană și astmul la copii, iar nouă studii sugerează existența unei legături cu obezitatea infantilă, menționează agerpres.ro.

FOTO EXPLOZIV: E însărcinată în luna a ŞAPTEA, dar e o apariţie irezistiblă! Cât de bine arată această tânără

În SUA, unde aproximativ o treime dintre nașteri se fac prin cezariană, se înregistrează 2,13 cazuri de diabet de tip 1 la fiecare 1000 de nou-născuți, comparativ cu 1,79 cazuri la mia de nou-născuți la cei născuți pe cale naturală.

Aproximativ 9,5 la sută dintre copiii născuți prin cezariană dezvoltă astm, comparativ cu 7,9 la sută la cei născuți pe cale naturală. Obezitatea se dezvoltă la 19,4 la sută dintre copiii născuți prin cezariană, comparativ cu 15,8 la sută pentru cei născuți pe cale naturală.

Încă nu a fost stabilit cu claritate de ce operațiile cezariene ar putea duce la probleme de sănătate cronice, însă o teorie predominantă este că în cazul unei nașteri pe cale naturală femeile pot transfera copilului bacterii sănătoase care îi pot proteja împotriva bolilor, a spus Blustein. O altă posibilitate este ca hormonii eliberați în timpul travaliului să joace un rol în reducerea riscului, a mai spus sursa citată.

Pe baza dovezilor care leagă operația cezariană de problemele de sănătate cronică, autorii recomandă atât American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG) cât și National Institute for Health and Care Excellence din Marea Britanie să revizuiască ghidurile practice prin includerea riscului pe termen lung de îmbolnăvire cronică pentru nou-născuți în cazul nașterilor prin cezariană.

Pot să beau cafea în timpul sarcinii? Răspunsul pe care toate gravidele îl așteaptă

ACOG a emis anul trecut noi orientări care vizează reducerea operațiilor cezariene care nu sunt necesare și încurajarea medicilor să ia în considerare opțiunile non-chirurgicale pentru a ajuta femeile să nască.

"Nașterile prin operație cezariană pot fi salvatoare atât pentru mamă cât și pentru copil, însă ele pot duce pe termen scurt și lung la complicații pentru amândoi", a declarat preşedintele ACOG, dr.Mark DeFrancesco. Este nevoie de aprofundarea cercetărilor pentru a arăta dacă operația cezariană sau alți factori ar putea contribui la problemele de sănătate pe termen lung la copiii născuți în acest fel, a mai spus acesta.

Dr. Susan Hellerstein, obstetrician la Harvard Medical School și Brigham and Womens Hospital din Boston, care nu a fost implicată în această cercetare, consideră că medicii specialiști ar trebui să aibă o conversație cu pacientele despre riscuri atunci când ele optează pentru operația cezariană, mai scrie Reuters.

Sursa: agerpres.ro

Recomandari