Apartamente de vânzare în Constanța: Dezvoltatorii se așteaptă la o explozie de cereri, datorită programului Noua Casă

Fostul program Prima Casă a devenit acum Noua Casă. S-a majorat și plafonul pentru locuințele noi - 140 de mii de euro. Dezvoltatorii imobiliari spun că va fi o explozie de cereri, în special pentru apartamentele cu trei camere, al căror preț este de așteptat să crească.

Apartamente de vânzare în Constanța: Dezvoltatorii se așteaptă la o explozie de cereri, datorită programului Noua Casă

Poate că înainte de pandemie căutai prin anunțurile cu apartamente de vânzare în Constanța, cu gândul să-ți iei și tu casa ta. Ce faci acum, când piața pare să se fi schimbat? Mergi mai departe cu planul taău sau poate e mai bine să aștepți? Citește mai jos cum stă piața în prezent și la ce ar trebui să te aștepți.

Guvernul a aprobat noua versiune a programului „Prima casă”. Una dintre cele mai importante prevederi este că plafonul pentru locuințele noi s-a dublat, urcă de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. În plus, programul se adresează acum tuturor românilor, nu doar celor cu venituri mici.

Apartamentele cu 3 camere vor fi la mare căutare

„Modificarea plafonului îi va ajuta foarte mult pe clienți în identificarea unui apartament cu 3 camere, deoarece vechiul plafon, în valoare de 70.000 de euro, era insuficient pentru achiziționarea unui apartament cu 3 camere. În momentul de față, familiile cu copii pot fi mult mai relaxate în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe mai mari”, spune Alina Dincă, broker.

Mai mult, se pot cumpăra locuințe mai mari, de până la 120 de metri pătrați.

Dezvoltatorii se așteapă la o explozie de cereri, mai ales că tinerii și-au schimbat cerințele în ultimii ani.

„Dacă până acum erau solicitate garsonierele, de ceva vreme, cererea clienților față de construcțiile dezvoltatorilor imobiliari se focuseaza mai mult spre 3 camere, și anume suprafețe mai mari”, spune Gina Frunză, reprezentant al unui dezovoltator imobiliar.

Locuințele se vor scumpi

„Vor avea acces la proprietăți de un nivel de calitate superior, poate că nu o să mai conteze așa, ca prim lucru, doar prețul, ci și calitatea vieții pe care o vor avea în momentul în care se vor muta în noile locuințe”, spune Daniel Tudor, antreprenor imobiliar.

Au crescut și pretențiile, dar și prețurile.

„Dacă până acum prețurile erau între 45.000 - 55.000 de euro, acum ne situăm pe un prag până la 60.000 - 60 și ceva de mii de euro pentru două camere.

Tendința este de creștere a prețurilor la apartamentele de 3 camere. Dacă până în prezent puteai achiziționa un apartament cu 70.000-75.000 de euro, acum prețurile încep de la 80.000 - 85.000 de euro în sus.

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Creditele ipotecare acordate prin programul Prima casă au pierdut teren în ultimul an. Au ajuns să reprezinte 30% din totalul finanțărilor pentru achiziția de locuințe. Până în 2016, ponderea lor era între 60 - 70 la sută”, a explicat Roxana Dumitrescu, agent imobiliar.

Economiștii sunt sceptici: „Ajută, de fapt, interesele unor dezvoltatori”

Analiștii economici consideră că noile condiții stabilite de guvernanți îi vor ajuta mai mult pe dezvoltatori. „Cred că modificarea programului Prima Casă prin creșterea plafonului este stupidă, pentru că, de fapt, ajută interesele unor dezvoltatori în această industrie și nu interesele consumatorilor.

Dacă îți cumperi un imobil astăzi, îți recuperezi investițiile în 25 de ani, ceea ce este foarte lung, iar banii trebuie recuperați în 15, maximum 17 ani. Per total, piața imobiliară va avea o scădere și acest trend nu poate fi anulat sau întors indiferent de toate forțele care se vor pune în mișcare”, spune Iancu Guda, analist economic.

Potrivit BNR, în perioada mai 2019 - aprilie 2020, s-au dat credite prin programul „Prima casă” în valoare de aproape patru miliarde de lei.

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri