Live acum
Prime Time 20:00Film: Glont in cap

Ce soluții ai la dispoziție pentru facturi mai mici, fără sacrificii

Mai mult ca oricând, trăim într-o epocă în care atenția tuturor este orientată către un consum mai eficient de energie, fie că vorbim despre curentul electric, despre gazul metan sau despre apă. Indiferent dacă te numeri sau nu printre cei preocupați de ecologie, cu siguranță cauți permanent ponturi despre cum să-ți eficientizezi stilul de viață.

Ce soluții ai la dispoziție pentru facturi mai mici, fără sacrificii

De la alegerile pe care le faci în privința echipamentelor și până la felul în care le utilizezi, fiecare gest poate contribui la un rezultat care să amelioreze mult situația actuală.

Alege electrocasnice din clase energetice superioare

Menționată pe eticheta care însoțește fiecare aparat electrocasnic, clasa energetică reprezintă un indice de clasificare corelat cu nivelul de consum al elergiei electrice. Dacă aparatura din casa ta este veche, iar televizorul, frigiderul sau mașina de spălat trebuie schimbate, alege un upgrade deplin. Nu există niciun motiv pentru care să nu treci la electrocasnice de clasa A+++, cele mai eficiente disponibile pe piață la ora actuală. Acest indicativ semnalează un consum al aparaturii scăzut cu peste 60% pe perioada unui an, față de electrocasnicele de clasa A, de exemplu.

Apelează la surse alternative de alimentare

Dorința de economie și grija pentru ocrotirea mediului înconjurător se întâlnesc în punctul în care se poate atinge consumul de energie din surse inepuizabile, cu zero costuri. Folosirea de panouri solare, în alternanță cu rețeaua electrică obișnuită, este calea sigură de a atinge acest scop. Cu ajutorul lor, poate fi obținută apa caldă menajeră și, uneori chiar apă caldă cu rol de agent termic. Fie că optezi pentru panouri solare cu tuburi vidate sau pentru panouri solare plane, vei avea parte de energie sigură, indiferent de anotimp, iar costurile înregistrate cu achiziția și cu instalarea sistemului vor fi amortizate cu rapiditate.

Nu amâna reparațiile

O casă nu capătă aspect de ruină peste noapte, ci după ani întregi de neglijare, în care operațiunile ce puteau fi rezolvate rapid au fost amânate în mod nejustificat. Chiar dacă pare greu de crezut, fiecare defecțiune sau pe care o neglijezi poate contribui la degradarea severă a mediului în care trăiești. Instalațiile sanitare uzate, elementele defecte ale instalației electrice sau zugrăveala afectată de igrasie pot fi readuse în starea cea mai bună cu o cheltuială moderată. În schimb, o renovare generală va implica un efort financiar greu de suportat.

Alege dușul în locul băilor la cadă

La fel ca gestul de a alege panouri solare, și această alegere poate fi motivată atât din rațiuni economice, cât și ecologice. Deși se crede că are beneficii pentru sănătate, baia la cadă este unul dintre modurile în care risipești nu doar apa, ci și curentul electric și gazul metan. Mult mai eficient se va dovedi un duș rapid, al cărui necesar de apă este de până la patru ori mai mic decat cel valabil în cazul în care ți-ai propus să umpli o cadă.

Folosește mai des cuptorul cu microunde

Nimic mai simplu decât gestul de a turna o tocaniță sau chiar o ciorbă într-o oală și a porni aragazul. Am crescut cu toții cu gestul acesta și ne vine la îndemână de fiecare dată când ajungem seara acasă, după o zi solicitantă. O alternativă la consumul de gaz metan pe care îl generează acest obicei este utilizarea cuptorului cu microunde. Acesta va încălzi mâncarea mai rapid și va avea nevoie de resurse de energie electrică al căror cost se va situa sub cel pe care l-ai înregistra dacă ai alege aragazul sau chiar plita electrică.

Dacă vei dovedi spirit inventiv, la fel ca în exemplele de mai sus, vei reuși să reduci valoarea facturilor casei tale fără să simți vreun efort.

Credit foto: Shutterstock