Cum alegi perdelele – 7 stiluri potrivite pentru ferestre dichisite

 

Felul în care decorezi ferestrele are un impact major asupra atmosferei din încăpere și îți poate influența subtil dispoziția, așa că alegerea unor perdele adecvate este o etapă importantă în procesul de amenajare a unei camere.

Lasă-ți imaginația să zboare când îmbraci ferestrele casei tale, dar ai grijă să nu pierzi din vedere și aspectele practice: destinația camerei, elementele arhitecturale, forma ferestrei, stilul și culoarea pieselor de mobilier, tipul țesăturii și bugetul disponibil. Ți-am pregătit o listă cu șapte sugestii de stil din care te poți inspira când cauți cele mai potrivite modele de perdele și draperii.

Stilul clasic

Rafinamentul și opulența caracterizează stilul clasic și ți se potrivește dacă  îți plac decorațiunile elaborate, țesăturile strălucitoare și accesoriile impunătoare. Mizează pe mătase și satin sau, pentru a echilibra niște draperii somptuoase în culori intense, cu pliuri adânci și franjuri, poți alege perdele de la vivre.ro, realizate din bumbac alb cu bordură dantelată. Accesorizează-le cu ciucuri cu detalii aurii sau cleme decorative din lemn sculptat, iar pentru galerie poți alege capete ornamentale în formă de floare, săgeată sau frunză.

Stilul contemporan

Îți trăiești viața într-un ritm alert și ți-ai dori ca, atunci când te retragi în spațiul tău personal, să te poți relaxa într-o atmosferă calmă și ordonată? Alege o schemă minimalistă de decorare a ferestrelor, în care se regăsesc doar elementele esențiale, evitând tot ce ar putea da senzația de supraîncărcare a spațiului. Optează pentru perdele în culori neutre, în care accentul este pus mai puțin pe model și mai mult pe țesătură, și pentru draperii simple, încrețite, în locul unora cu pliuri late. Pentru un control mai bun al luminii poți monta și jaluzele interioare. Folosește puține accesorii pentru perdele, realizate din lemn, sticlă sau metal.

Stilul eclectic

Dacă ești mai nonconformist din fire, poți decora ferestrele într-un stil eclectic, care-ți permite să faci combinații inedite de țesături, culori și accesorii. Dacă preferi perdelele dintr-o anumită țesătură,  cu un model deosebit sau o combinație de culori vii, poți crea un aranjament pornind de la acestea. Așază-le într-o manieră originală (legate, de exemplu, într-o singură parte a ferestrei ) sau adaugă niște draperii texturate, prinse asimetric cu ciucuri extravaganți.

Stilul romantic

Feminin și delicat, stilul romantic presupune alegerea unor perdele din țesături fine, ușoare, precum dantela, mătasea sau cretonul, care invită la atingere. Dacă optezi pentru țesături mai grele, poți îndulci aspectul acestora cu ajutorul bordurilor din franjuri sau volane. Modelele florale, ciucurii și accesoriile din fier forjat sunt elemente binevenite în decorarea ferestrelor în stilul romantic.

Stilul rustic

Dacă vrei să împrospătezi aspectul unei camere, poți îmbrăca ferestrele într-un stil rustic, simplu și funcțional. Optează pentru perdele din țesături ușoare și texturate, cu broderii și modele florale sau în carouri. Bumbacul și cretonul în cel mult două culori, șinele și galeriile din lemn lăcuit sau fier forjat, agrafele din metal sau rășină pentru draperii, toate acestea sunt elementele principale care te vor ajuta să creezi un decor plin de șarm rustic.

Stilul retro

Poți da un aer retro încăperii alegând perdele din bumbac în culorile la modă în anii ’60: albastru marin, galben solar și oranj ars. În ce privește accesoriile pentru perdele și draperii, optează pentru cele realizate din oțel inoxidabil, iar șinele cu capete ornamentale din sticlă colorată se vor potrivi foarte bine cu țesăturile cu design abstract.

Stilul drăgălaș (pentru camera copilului)

Poți da frâu liber imaginației atunci când decorezi ferestrele din camera copilului, dar trebuie totuși să ai grijă la siguranța acestuia. Asta înseamnă că vei elimina cordoanele care atârnă, iar draperiile vor fi legate suficient de sus pentru ca cel mic să nu ajungă la ele. Perdelele realizate din bumbac în combinații clasice de culori (albastru, alb și roșu este o variantă care nu se demodează niciodată), cu dungi, pătrățele sau imprimeuri vesele sunt cele mai potrivite. Ține cont însă de faptul că perdelele cu ursuleți care îl amuzau pe copil când era mic nu vor fi la fel de apreciate și în pragul adolescenței, așa că mai bine te orientezi către imprimeurile abstracte sau cu forme geometrice.

Niște perdele bine alese pot transforma complet o încăpere, așa că redecorarea ferestrelor într-un stil nou poate fi alternativa ieftină a renovării complete a unei camere.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI