- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Decizia de a cumpăra o locuință presupune pe lângă buget și documentare, timp alocat căutării celei mai bune variante pentru nevoile tale. Fie că te-ai decis asupra unui apartament într-un bloc nou sau îți dorești o casă în unul dintre complexurile rezidențiale de la marginea orașului, piața de imobiliare din București are numeroase oferte, dar și multe capcane.
Cum găsești cea mai bună variantă pentru achiziționarea unui imobil? În primul rând trebuie să fii atent la toate detaliile cu privire la dezvoltatorii imobiliari ai căror locuințe construite recent sau în curs îți fac cu ochiul. Mai exact, după ce ți-ai stabilit bugetul și știi exact de câti bani dispui, vei începe să cauți pe internet. Cei care vând locuințe sunt ușor de găsit pe internet, acolo unde teoretic trebuie să gasești informații complete despre istoricul și ofertele lor.
Am alcătuit pentru tine un scurt ghid despre cum găsești un dezvoltator imobiliar bun în București și ce trebuie să urmarești atunci când vrei să cumperi o locuință nouă care urmează să fie construită.
Caută informații despre societatea care se află în spatele dezvoltatorului imobiliar
Înainte să semnezi orice tip de contract sau precontract și să dai un avans, află cât mai multe detalii despre dezvoltator. Primul semn că ai de-a face cu un posibil dezvoltator neserios este faptul că ansamblurile construite sunt în “regim propriu”, în calitate de persoană fizică. Din punct de vedere legal, acest lucru se poate face din motive privind anularea unor obligații fiscale. Problema apare în momentul în care nu poți verifica veridicitatea informațiilor, căci acesta nu figurează nicăieri.
În prezent, toate persoanele juridice, respective societăți SA sau SRL, figurează cu toate datele în Oficiul Registrului Comerțului sau site-uri specializate, acolo unde informațiile sunt publice și foarte ușor de accesat. În varianta “persoană fizică”, dezvoltator imobiliar care construiește pe cont propriu, nu vei putea decât să întrebi în stânga și în dreapta și să afli istoricul din spusele celor care au mai cumpărat de la el .
Nu oferi avans foarte mare și citește cu atenție clauzele din precontract
În momentul în care un bloc este în process de construire, vei încheia cu dezvoltatorul imobiliar un anteconstract prin care el se angajează să-ți vândă locuința cu pricina odată finalizată. Îi vei oferi în schimb un avans, iar el va trebui să respecte termenul limită de finalizare a construcției. Atenție la avansul pe care ți-l cere, în niciun caz nu trebuie să fie foarte mare.
În general, construcțiile imobiliare sunt ridicate cu credite bancare pe care dezoltatorii le iau de la banci. Avantajul în astfel de situații este unul major. Banca analizează în detaliu proiectul urbanistic pe baza căruia va fi ridicat imobilul și oferă creditul doar dacă acesta respectă toate cderințele legale.
În plus, citește cu atenție clauzele din anteconstract și vezi la ce se angajează dezvoltatorul în sitauția în care nu va preda locuința în termenul limită.
Un dezvoltator corect îți va oferi toate informațiile
Documentația imobilul trebuie să-ți fie pusă la dispoziție de dezvoltator. Și pentru că este vorba de limbaj tehnic, pentru a evita orice fel de problemă în acest sens este bine să apelezi la ajutorul unui specialist, inginer constructor sau arhitect care să verifice cu atentie documentația urbanistică.
Certificatul de urbanism enumeră regulile de urbanism juridice, economice, respectiv tehnice, pe care imobilul trebuie să le respecte și acordurile ce trebuie obținute pentru autorizația de construcție.
Cum verifici un dezvoltator nou pe piață
Ai întâlnit un dezvoltator imobiliar fără experiență în a construi în România, venit din străinătate și care se află la primul proiect imobiliar în țara noastră, neavând în spate niciun fel de istoric care să-ți folosească pentru a afla mai multe despre el.
În această situație sunt două opțiuni, fie îl eviți și nu îți asumi niciun fel de risc, fie încerci să obții informații despre el la Registrul Comerțului din țara de proveniență, acolo unde este obligatoriu să figureze.
“Raiul” dezvoltatorilor imobiliari din România se regăsește în București, acolo unde cererea și oferta sunt în continuă creștere. Construcțiile noi sunt la mare căutare printre cei care vor să-și cumpere o locuință. Dacă te afli printre ei, documentează-te cu atenție și nu scăpa din ochi niciun amănunt care îți poate aduce probleme mai târziu cu casa, de la autorizații lipsă ale imobilului, până la pierderea avansului.