Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Adela

Inspirație și stil: cum să alegi mobilierul potrivit pentru casa ta

Oricât de mare ar fi entuziasmul decorării primei locuințe sau al reamenajării, trebuie să recunoști că nu este o misiune ușoară. Finisajele, corpurile de iluminat, mobilierul și decorațiunile trebuie să spună o poveste, să îți reprezinte personalitatea și să îți ofere confortul de care ai nevoie acasă, prin estetică și funcționalitate.

Pexels

Oricât de mare ar fi entuziasmul decorării primei locuințe sau al reamenajării, trebuie să recunoști că nu este o misiune ușoară. Finisajele, corpurile de iluminat, mobilierul și decorațiunile trebuie să spună o poveste, să îți reprezinte personalitatea și să îți ofere confortul de care ai nevoie acasă, prin estetică și funcționalitate.

Avem o veste bună pentru tine: nu există moduri greșite de a decora o locuință, cât timp păstrezi o linearitate și o omogenitate atunci când alegi culorile, formele și dimensiunea pieselor de mobilier. Iată câteva sfaturi utile care te vor inspira:

Stabilește energia fiecărei încăperi

Înainte de a porni în căutarea mobilierului perfect, analizează care sunt sentimentele și emoțiile pe care vrei să le trăiești în fiecare încăpere. Camera de zi este un spațiu al socializării, poate ți-ar prinde bine să optezi pentru culori vesele și texturi confortabile. Mobila pentru dormitor trebuie să îți inspire relaxare și să te îndemne la odihnă, așa că simplitatea, nuanțele reci și materialele moi, plăcute la atingere sunt cele mai potrivite; nu ignora nici importanța calității saltelei, pentru un somn liniștit și odihnitor.

În bucătărie ai nevoie de forme și culori care să te îndemne să te bucuri de pregătirea mâncării, dar și de gustul ei. Holul de la intrare, fiind primul contact cu locuința atunci când pătrunzi înăuntru, servește drept preambul pentru energia întregii case. Iar baia trebuie să fie perfect funcțională, așa că folosește optim spațiul disponibil, astfel încât să nu simți că îți lipsește ceva.

Construiește-ți designul în jurul câte unui obiect central

Fiecare cameră are un punct focal, un obiect care atrage atenția. Nu trebuie neapărat să fie o piesă de mobilier și nici să epateze, e suficient să simți că te atrage și că ți se potrivește și să începi decorarea în jurul lui. Poate fi un covor, un perete accent, o canapea, un corp de iluminat sau chiar un obiect decorativ. Cât timp știi că ți-l dorești într-o anumită încăpere și este singura ta certitudine privind amenajarea respectivei încăperi, te poți juca în jurul lui cu texturi, culori și forme potrivite sau complementare.

Joacă-te cu cromatica

Combină culori neutre precum albul, bejul sau griul cu nuanțe vibrante, pentru a obține un design dinamic și atrăgător. Culorile calde precum roșul, galbenul sau portocaliul sunt personale și confortabile, pe când cele reci, precum verdele și albastrul pot conferi o aură de calm unei încăperi.

Nu te chinui să asortezi totul perfect și folosește culori neutre pentru a le echilibra pe cele puternice. Folosește celebra roată a culorilor pentru a găsi nuanțele complementare potrivite pentru cele pe care le-ai ales deja, astfel de combinații creează contraste plăcute ochiului.

Alege piese de mobilier pentru depozitare pe care le poți folosi în mai multe feluri

O bibliotecă îți poate găzdui întreaga colecție de cărți, dar poate fi și un loc bun pentru așezarea câtorva vase cu plante. Un dulap încăpător poate fi, de asemenea, un suport pentru alte câteva cutii de depozitare. O comodă poate fi folosită atât pentru păstrarea la adăpost a lenjeriilor de pat și a prosoapelor, dar și ca raft, pentru câteva elemente decorative, cum ar fi ramele foto. Gândește-ți mobilierul în așa fel încât să nu fie doar practic, ci multifuncțional și decorativ.

Optează pentru texturi copleșitoare

O canapea din catifea poate conferi un aer luxuriant camerei de zi. Un scaun confortabil din stofă moale se poate transforma în piesa centrală a unui dormitor aerisit și luminos. Un covor pufos, pe care să pășești din plăcere, poate transforma întreaga experiență a locuitului. Acordă atenție deopotrivă culorilor și texturilor, s-ar putea să te surprindă cât de mult contează felul în care se simt anumite piese de mobilier și elemente decorative.

Mobilarea unei locuințe poate fi o misiune dificilă, dar totodată și una plină de satisfacții. Ține cont de energia pe care ți-o transmit anumite piese de mobilier și decorează în așa fel încât să te simți perfect în propria locuință.

Recomandari