Living în stil scandinav - ghid decorativ

A te simți ca acasă a devenit o expresie tot mai căutată de cei care își doresc o locuință în care confortul să primeze. Un design interior bine ales, cu elemente minimaliste, multă lumină naturală și o cromatică în care să predomine non-culorile sunt ingredientele ce pot face din orice cămin un spațiu ideal de locuit.

https://pixabay.com/ro/photos/tabel-masuta-de-cafea-alb-industial-791584/

A te simți ca acasă a devenit o expresie tot mai căutată de cei care își doresc o locuință în care confortul să primeze. Un design interior bine ales, cu elemente minimaliste, multă lumină naturală și o cromatică în care să predomine non-culorile sunt ingredientele ce pot face din orice cămin un spațiu ideal de locuit.

Un apartament micuț, de exemplu, poate fi decorat cu succes în stil scandinav, dacă printre preferințele și gusturile în materie de design se numără albul, ferestrele mari și materialele naturale precum lemnul sau bumbacul. Odată punctate aceste detalii, începe să se contureze imaginea unui living perfect, căci sufrageria, așa cum mai este ea numită, reprezintă încăperea în care ne desfășuram cele mai multe activități atunci când ne aflăm în interiorul căminului.

Câteva principii de bază ale designului scandinav

Designul interior în stil scandinav oferă numeroase principii demne de pus în practică, însă permite specialiștilor să se „joace” pornind de la gusturile proprietarului. Desigur, amenajarea poate fi făcută și fără ajutor specializat, urmând câteva linii generale, personalizate ulterior pe preferințele fiecăruia. Alb predominant, lumină naturală și materiale naturale, ca lemnul, bumbacul sau pluta. Am denumit trei elemente care definesc stilul scandinav și care au la bază atât simplitatea, cât si funcționalitatea, pentru că niciun obiect nu va rămâne doar „de decor”. Alegerea decorării livingului în acest stil pornește de la aceste trei mari linii, păstrate în cea mai mare parte și în mobilă sau obiecte care vor completa imaginea încăperii. Mobila va fi puțină și va lăsa impresia unei camere aerisite. Paletele de culori rămân neutre, cu accente de crem sau gri și se vor regăsi inclusiv pe podea. Parchetul va păstra paleta cromatică și se va merge pe acel gri „prăfuit” sau pe nuanțe de bej.

Stilul scandinav trebuie să inspire și apropierea de natură, încă un element primordial pentru ideea de relaxare și de acasă. Petele de culoare pot fi date de plantele de ghiveci care, pe lângă rolul ornamental, vin și cu procesul de curătare a aerului din încăpere. Știm cu toții că emană oxigen și absorb dioxidul de carbon, astfel că devin o alegere inspirată pentru designul cu elemente nordice și pentru funcționalitatea lui într-o casă.

Plusurile stilului scandinav de amenajare

Utilitate, acesta este cuvântul magic pe care îl oferă stilul scandinav. Nordicii știu cel mai bine că frumosul poate fi îmbinat cu utilul, mai ales atunci când camera pe care o amenajezi nu este foarte mare. Marele plus al acestui tip de design interior este spațiul. Un living mic poate să pară spațios dacă pereții albi și pardoseala deschisă la culoare sunt completați de o canapea și două fotolii sau scaune. Mai adaugi și o masă, sub care este absolut necesar să se regăsească un spațiu de depozitare, fie pentru o parte din veselă sau pentru șervețelele pe care nu vei dori să le ții la vedere. Nu-i așa că este util să scoți imediat câteva pahare pentru invitații care doar ce au venit în vizită?

Sfaturi utile despre alegerea mobilierului

Un living în stil scandinav va avea designuri simple. Pare banal, dar combinația dintre elemente are întotdeauna ca efect eleganța încăperii. Sunt suficiente o canapea în linii drepte și două fotolii cu picioare din lemn, toate în culori neutre și cu margini rotunjite. Masa este un alt obiect important pentru a întregi alegerea stilului scandinav. Se poate opta pentru o masă joasă, așezată în fața canapelei, sau pentru una cu picioare înalte, din lemn, plasată între fotoliile confortabile. Aici găsești mese de living deosebite, realizate din lemn și materiale naturale, de diferite dimensiuni și forme, care vor completa perfect imaginea stilului ales pentru decorarea livingului.

Stilul nordic nu se pretează pentru mobilă mare de perete sau pentru biblioteci formate din mai multe corpuri. Un cub din lemn prins pe perete nu va fi doar de decor. El poate depozita cărți, DVD-uri sau orice alte obiecte. Nordicii au un simt estetic foarte dezvoltat și acesta este și motivul pentru care transformă cu succes elementele decorative în spații de depozitare.

Un living în stil scandinav are întotdeauna lumina naturală care poate fi ajustată, pe timp de seară, de o veioză cu lumină caldă. Nordicii, spre deosebire de noi, nu obișnuiesc să-și accesorizeze ferestrele cu draperii sau perdele. Pentru ei, lumina zilei este importantă și au, cel mult, acele rulouri care se închid pe exterior. Dacă nu vrei să sari peste acest element, din diferite motive, de decor sau de intimitate, alege perdele din bumbac care să permită luminii să treacă și, opțional, poți pune pe deasura draperii deschise la culoase, dar ceva mai groase, pe care să le le tragi pe timpul nopții.

Poate vă întrebați dacă nu cumva stilul nordic inspiră un spațiu rece, cu puține elemente decorative, lipsit de culoare și de veselie. Nici vorbă! Un living în stil scandinav poate fi alegerea potrivită pentru oricine caută relaxare, eleganță și acea simplitate care să exprime totodată ideea de acasă. Cât despre cromatică, pe lângă albul pur predominant, un verde aprins adus de câteva plante în ghivece reprezintă combinația ideală. Livingul decordat în stil scandinav are toate șansele să facă pe oricine să se simtă relaxat în căminul său, dar și să devină vedetă într-o locuință primitoare, frecvent vizitată de prieteni.

Citește și
colaj de imagini cu laurentiu reghecampf si anamaria prodan care il tine in brate pe bebeto
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
colaj de fotografii cu rapperita lizzo acoeprit de o plasa mov
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Cleopatra Stratan, imbracata intr-o rochie albă
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Mai multe articole
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Imagini rare cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Cât de similar arătau Prințul William și Prințul George când învățau să meargă
Publicul adoră să vadă imagini cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Fotografiile cu Prințul William și Prințul George, alături de ceilalți copii regali, au apărut în nenumărate publicații din întreaga lume, dar unele dintre sunt mai rare. Printre acestea se numără și poze cu moștenitorii tronului atunci când învățau să meargă. 
Catine.ro
Ultimele știri