Căutare Live

(P) Ce trebuie să știi despre elementele necesare pentru realizarea unei instalații electrice?

O parte importantă în cadrul oricărei locuință este constituită de către instalația electrică. O dată cu realizarea proiectului pentru întreagă locuință, cu camerele, căile de acces și spațiile de lângă, se ia în calcul și instalația electrică, se calculează pozițiile fiecărui echipament necesar, de la tablou și până la doze, prize, întrerupătoare, becuri și așa mai departe, lungimile de conductori necesare, numărul de echipamente, piese și nu numai, astfel încât să se poată realiza toate cele dorite.

O parte importantă în cadrul oricărei locuință este constituită de către instalația electrică

Aspectul pe care se pune cel mai mult accent în realizarea unei instalații electrice este siguranță. În acest sens, prețurile finale pot părea foarte mari pentru clienți însă dacă luăm în calcul toate accidentele ce pot apărea precum și nivelul de pericol pe care un simplu contact neizolat corespunzător îl poate aduce, ne putem da seama că este mai bine să alegem calitatea și mai ales, tot ceea ce ne va cere electricianul care montează instalația.

Dacă pentru sistemul de iluminat, mai ales în ultimii ani, nu este nevoie de lagaturi complexe și nici de conductori mai groși, pentru că prin aceștia nu vă trece un curent mare, cel mai complexe fiind probabil sistemele cap-scară, care să permită aprinderea unui bec din mai multe întrerupătoare, la sistemul de prize trebuie mai multă grijă și conductori dar și prize rezistente, capabile să suporte sarcini mai mari. De exemplu, chiar daca avem cabluri de curent bune, dacă avem o priză de slabă calitate și alimentăm un consumator mare, inevitabil se va crea și mai multă căldură iar priza, realizată poate din plastic, se vă toți, va putea lua chiar foc.

Pentru că suntem din ce în ce mai preocupați de independența energetică și de obținerea de rezultate cât mai bune cu un consum de energie electrică cât mai mic, ne îndreptăm atenția spre becurile economice, cele LED și cele care să aibă un consum cât mai mic. Același lucru îl facem și în cazul aparatelor electrice și electrocasnice chiar dacă aici sunt și excepții, precum un frigider, un cuptor sau un aparat de aer condiționat de mare putere.

În mod clasic, prizele și întrerupătoarele au sistemele de prindere ale conductorilor cu acele șuruburi, unde bagăm cablul printr-un canal și îl strângem cu un șurub. În timp, acea conexiune se poate consumă, mai ales dacă strângem prea tare șurubul iar acesta practic taie prin cablu sau nu prindem bine întreagă suprafață a cablului. Pentru o cât mai bună gestionare a acestei situații, au apărut în timp sisteme de prindere cu cleme, unde, tot printr-un canal, introducem conductorul și pur și simplu îl strângem cu acea clemă, ce acționează ca și un clește.

Tot în ceea ce privește siguranța în utilizare și în funcționare a unui sistem electric, comparativ cu instalațiile vechi, acum există atât siguranțele normale cât și cele automate, mult mai disponibile și mai ușor de montat chiar și de către cei fără foarte multă experiență în domeniul electric. Astfel, acestea se montează acum și în număr mai mare, mai ales pentru camerele unde există sau vor exista mai mulți consumatori și de puteri mai mari, din nou, pentru prize.

Datorită faptului că un cablu este îngropat în perete, este foarte dificil să făcut schimbări o dată ce s-a aplicat și stratul de vopsea sau cel de rigips, practic unde peretele este finalizat. Astfel, trebuie gandint de la început ce consumatori, sisteme de iluminare și așa mai departe se doresc a fi existente în fiecare cameră. În acest fel, sunt trasate încă de la început canalele necesare și realizate în doze și în punctele de joncțiune legăturile necesare.

O dată finalizate lucrările de bază, ultima parte este cea de aplicare a prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat. Și alegerea acestora se poate dovedi a fi dificilă, dorind ceva care să se integreze bine în decorul camerei, să se asorteze cu culoarea pereților, a corpurilor de mobilă sau cu alte aspecte. Și desigur, mai mult de atât contează și eficiența acestora. Nici pentru acestea nu trebuie făcut astfel rabat de la calitate. Iar pentru asta, o alegere foarte bună poate fi magazinul online https://www.electriceconstructii.ro/, ale căror produse sunt de cea mai bună calitate, la prețuri accesibile.

Există anumite poziții standard pentru unele prize sau întrerupătoare. În zonele rurale mai ales și acolo unde nu există alimentare cu gaze și chiar și cu apă curentă, este utilă și în baie o priză, pentru boiler și pentru pompe de apă dacă este cazul. Sau dacă nu, acestea să fie instalate în locurile potrivite dacă proprietarii au realizat o cameră separată pentru acestea. De asemenea, întrerupătoarele din cele mai multe camere de amplasează în apropierea ușilor, pe partea pe care acestea se deschid, pentru a aprinde rapid lumina. Iar unde avem mai sus menționatele sisteme cap-scară, că de exemplu în cazul unui balcon la care au deschidere două camere separate, o terasă ce se întinde pe întreagă lungime a casei sau un garaj de unde se poate intra și de afară dar și din casă, întrerupătoarele trebuie amplasate acolo unde se ajunge mai ușor și mai rapid la ele, să fie și cât mai intuitiv de găsit.

Pentru realizarea sistemului de iluminare trebuie să luăm în considerare poziția casei față de soare, numărul și mărimea ferestrelor și a spațiilor prin care lumină de afară poate pătrunde în interior, dacă în fară ferestrelor avem pomi, alte construcții sau dacă este loc liber. Avm nevoie astfel de mai multe sau mai puține corpuri de iluminat, care să ofere mai multă sau mai puțină lumină.

(P) Sfaturi pentru cumpărarea unui pat care să ofere un somn odihnitor... (P) Sfaturi utile pentru întreținerea corespunzătoare a unei piscine...
Parteneri
Horoscopul zilei de 13 august 2022. Leii se simt încrezători. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Catine.ro
Ultimele știri
x