- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
CALCIUL
Participa la mineralizarea oaselor, fiind important in dezvoltarea unui sistem osos puternic, dar si pentru buna functionare a sistemului nervos si a muschilor. Laptele si lactatele reprezinta principala sursa de calciu, insa mineralul se mai gaseste si in alte alimente: morcovi, patrunjel, spanac, cartofi sau conopida. Potrivit medicului pediatru Ioana Colgiu de la centrul Polimed din Bucuresti, copilul trebuie sa-si inceapa masa de dimineata cu o cana de lapte.
Dupa varsta de 3 ani, copilul trebuie sa bea zilnic cel putin 500 ml de lapte. Refuzul acestuia de a bea lapte dimineata nu se justifica, deoarece dupa somnul de noapte el este sigur flamand, asa ca acesta este momentul cand trebuie sa profitati de pofta lui de mancare si sa-i asezati pe masa, alaturi de lapte, tot ce este mai hranitor: unt, miere, branza sau un ou. Este bine ca fructele sa nu-i lipseasca de la gustarea de ora 11:00. In lipsa acestora, ii puteti da sa manance un ardei gras.
FIERUL
Este un mineral esential pentru oxigenarea sangelui. Dezvoltarea rapida a copilului, mai ales in primii ani de viata, necesita cantitati mari de fier. O deficienta a acestui mineral poate duce la numeroase probleme de sanatate, anemia fiind una dintre acestea. Fierul se gaseste in galbenusul de ou, in cereale, spanac, nuci si carne.
ZINCUL
Pentru un sistem imunitar puternic, copilul are nevoie si de zinc, un mineral care se gaseste in multe alimente, printre care carnea rosie, nucile, legumele si cerealele integrale. Un deficit de zinc este asociat cu stoparea cresterii, scaderea imunitatii si cu infectii repetate.
MAGNEZIUL
Este un alt element indispensabil copilului, deoarece regleaza activitatea cardiaca, dar si pe cea a muschilor. In plus, el ajuta la fixarea calciului in os, faciliteaza asimilarea vitaminei C, a calciului, a fosforului si a potasiului si intareste smaltul dintilor. Cerealele, legumele, fructele (banane, mere, citrice) constituie importante surse de magneziu.
FLUORUL
Este cel de-al cincilea mineral esential pentru sanatatea copilului. Acesta este responsabil cu intarirea dintilor si cu preventia cariilor dentare. Cea mai bogata sursa de fluor este pestele.
SFATUL MEDICULUI
O alimentatie variata si echilibrata ii asigura copilului toate mineralele importante pentru crestere. In schimb, o alimentatie bogata in alimente de tip fast-food, chipsuri, bauturi acidulate si dulciuri il ingrasa si il priveaza de substantele nutritive necesare unei dezvoltari armonioase, ne spune pediatrul Ioana Colgiu. Potrivit acesteia, carentele de minerale din organism se manifesta prin epistaxis (sangerare nazala), stare de oboseala, cefalee (durere de cap), tulburari intestinale, constipatie, tulburari neurologice, deficit de atentie si multe altele.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: mysurgerywebsite.co.uk
Relatiile sociale ne mentin sanatosi... Supereroii preferati ai tinerilor...