Tunsul blanii, descalcirea acesteia, trimarea, spalarea reprezinta necesitati care au drept finalitate pregatirea aspectului estetic pentru expozitii si concursuri sau care se realizeaza cu scopul oferirii confortului animalului -vorbim aici mai ales despre rasele cu un par foarte lung, des, care sufera mai mult pe timpul verii, comparativ cu cele cu par scurt, sau de diferitele situatii in care ne confruntam cu probleme de ordin dermatologic al caror tratament impune tunderea blanii.
Tunsorile pot repezenta o alegere mult mai simpla pentru intretinerea blanitei, atunci cand ne confruntam cu problema unui periat zilnic sau de cateva ori pe saptamana, lucru mai mult sau mai putin realizabil, in functie de timpul pe care il avem la dispozitie.
Spalarea sau baia ofera un confort sporit atat animalului, cat si "mediului familial" al acestuia. Rolurile sale sunt multiple si insemnate: ofera oxigenare si suplete parului si pielii, elimina surplusul de murdarie din blana, uneori chiar si parazitii externi. Aceasta operatiune trebuie realizata cu produse cosmetice veterinare specifice pentru fiecare situatie in parte: produse pentru animale cu par lung sau scurt, produse pentru intensificarea culorii parului, pentru mentinerea culorii acestuia, contra ectoparazitilor etc. R
Recomandabil este ca toate acestea sa se realizeze de catre un personal calificat, intr-un cadru special amenajat, sub un control de specialitate oferit de catre un medic veterinar. In acest mod pot fi identificate si eliminate diferite probleme dermatologice care pot evolua insidios, neobservate de catre proprietari. De asemenea, odata cu tunderea sau imbaierea animalului, se recomanda si consultul acestuia, toaletarea corespunzatoare a urechilor, taierea sau ajustarea unghiilor, vidarea glandelor perineale, operatiuni realizabile in exclusivitate de catre un personal calificat.
Dupa cosmetizarea animalului vostru, se recomanda, cu frecventa mai mare pe perioada sezonului cald, in special vara, deparazitarile interne si externe, lucruri aparent banale, dar cu o mare insemnatate asupra starii de sanatate a animalului si, nu in ultimul rand, a posesorului acestuia. Aceste recomandari, ca si multe altele, reprezinta apanajul medicului veterinar, al personalului auxiliar regasit intr-un cadru specific unei clinici sau al unui cabinet veterinar.
Citeste si Revista Felicia!
FOTO: aspca.org