Antena Căutare

Femeile cu functii de conducere la serviciu sunt dominatoare

In general, femeile de cariera care ajung sa ocupe functii in conducerea unei institutii sunt la fel de eficiente ca si barbatii aflati in asemenea functii. Situatia se schimba insa lamentabil cand femeia-sef incepe sa imprumute din comportamentul barbatului-sef. Este cazul femeii dominante, asa-numita „femeie alpha”. Acest tip de femeie este, de regula, perfectionista si dependenta de munca. Vrea ca toti subalternii sa o asculte orbeste si sa lucreze numai la ordinele ei si dupa metodele impuse de ea. Inclina spre o atitudine dura cu subalternii, crezand ca astfel se poate impune in fata lor, ca ii tine sub control si ii face sa munceasca bine.

Nu ezita sa tipe la ei, sa ii ameninte si chiar sa ii penalizeze. Dar ea nu-si da seama ca purtandu-se asa cu ei nu face decat sa-i streseze, sa-i enerveze, sa-i intimideze si sa-i faca mai putin productivi, rezultatele pozitive lasandu-se, fireste, mult asteptate. Cercetatorii de la Universitatea din Londra au ajuns la aceasta concluzie studiind stilul managerilor profesionisti din cinci spitale publice britanice, dar au precizat ca studiul lor este valabil pentru oricare alta profesie.

Ei au constatat ca femeile din conducere care isi reprima aptitudinile firesti de comunicare cu subalternii in favoarea unei duritati „fabricate" de tip masculin risca sa se transforme in niste persoane conflictuale, care strica relatiile de lucru cu subalternii, pentru ca nimeni, nici femeie, nici barbat, nu agreeaza o „femeie alpha".

Cei mai buni manageri au mai multa «inteligenta emotionala»„, afirma Paula Nicolson, profesor la Universitatea din Londra. Ea pune comportamentul de gen masculin al femeilor-sefi pe seama unei greseli de intuitie tipice: ele „simt" ca trebuie „sa actioneze ca un barbat" pentru a se impune in fata subalternilor. Oarecum, acest comportament „este de inteles, avand in vedere faptul ca pana nu demult sefi erau barbatii", explica Nicolson, precizand insa ca „stilul de a conduce al unei femei trebuie sa fie natural, personal, iar aptitudinile de comunicare, judecata, sensibilitatea si abilitatile psihologice sunt trasaturi esentiale pentru un bun conducator".

De asemenea, s-a observat ca femeile „boss" ii solicita mai mult pe angajati decat barbatii „boss", dandu-le de rezolvat tot felul de sarcini, fara sa faca insa o selectie a importantei si prioritatilor de rezolvare a acestora. Spre deosebire de ele, barbatii sefi stiu exact ce trebuie rezolvat si se exprima clar, succint fata de subalterni, precizandu-le termenul de indeplinire a sarcinii respective si rezultatul pe care il asteapta de la ei.

Dar in toata aceasta poveste exista si jumatatea plina a paharului, care tine de firesc. Specialistii americani vorbesc despre sindromul feminin asa-zis „Queen Bee" („regina albinelor" sau „matca"). Este o adevarata mana cereasca intr-o institutie, dar numai pentru subalternii barbati. O „matca" rareori ii intinde unei femei o mana de ajutor sau o lauda, pentru ca se teme ca i-ar putea lua locul. In schimb, un subaltern barbat are numai de castigat de pe urma „reginei albinelor".

Nu numai ca ii trece cu vederea o multime de greseli, dar „regina albinelor" il si ajuta sa avanseze in cariera. Dar si subalternele sunt avantajate daca au sefi barbati. Le dau idei, le ajuta si sunt mai toleranti cand ele gresesc. Iar daca subalterna are si un strop de farmec...

Citeste si Jurnalul

FOTO: picasaweb.google.com

Justin Bieber adoptand atitudinea de "bad boy"... Alege costumul de baie potrivit in functie de forma corpului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x