Antena Căutare

Invata copilul sa aiba incredere in fortele proprii

Multe aptitudini care ne definesc in viata de adult incep de la o varsta foarte frageda, iar capacitatea de a socializa, de a-ti cunoaste punctele forte si pe cele slabe, a avea incredere in fortele proprii trebuie dezvoltate din timp. Iar primele modele in viata pentru copii sunt intotdeauna parintii.

Exista numeroase carti si articole pe aceasta tema, iar sfaturile celor care sunt si ei parinti nu sunt de neglijat, insa mai important este sa culegi informatiile care simti ca se potrivesc familiei tale, ritmului vostru de viata, sa aplici ce ai invatat la randul tau de la proprii parinti, dar sa iti urmaresti si instinctul. Nu tot timpul vei putea aplica lucrurile invate de la altii si de multe ori trebuie sa actionezi asa cum simti. Exista insa cateva lucruri de baza pe care poti sa le aplici.

Echilibru intre lauda si critica

Multi parinti gresesc atunci cand adopta o atitudine care se gaseste la extrema. Fie isi lauda prea mult pruncii pentru orice lucru pe care il fac, fie in incercarea de a-i motiva si a-i face mai ambitiosi se arata foarte nemultumiti de orice greseala si trateaza ca pe un lucru de la sine inteles fiecare succes.

Problema cu prima atitudine este ca laudele oferite prea des nu mai au aceeasi semnificatie. Copilul se obisnuieste cu ele si se asteapta sa le primeasca in mod constant. Acest lucru il poate face sa aiba o imagine eronata asupra calitatilor sale si mai tarziu sa nu faca fata criticilor, oricat de bine intentionate ar fi. Nu toti strainii il vor menaja si nu toti vor vedea in orice lucru pe care il produce o mare realizare. El trebuie sa fie constient care ii sunt adevaratele calitati si unde trebuie sa mai lucreze. Daca nu este foarte bun la desen de exemplu, ii poti oferi incurajari, il poti ajuta sa devina mai bun, insa laudele exagerate nu isi au rostul pentru ca va suferi mai mult in momentul in care va vedea ca altii nu ii apreciaza munca si nu va intelege de ce.

Articolul continuă după reclamă

Pe de alta parte, copiii criticati excesiv ajung sa se teama sa faca anumiti pasi in viata, sa ia decizii fara sa se consulte mereu cu parintii, pentru ca vor avea impresia ca nu pot gandi singuri pentru ei. Li se poate dezvolta o nesiguranta ce cu greu va putea fi depasita mai tarziu. Criticile trebuie facute cu tact si intr-unmod constructiv, prin exemplu. Daca gresesti, trebuie sa inteleaga de ce, dar mai important, sa stie cum sa actioneze data viitoare cand se va afla intr-o situatie similara.

Descoperirea potentialului

Uneori parintii ii imping pe copii sa faca lucruri pe care cei mici nu si le doresc. Insa oricat am dori sa le oferim copiilor sansele pe care noi poate nu le-am avut in viata, ei trebuie sa isi gaseasca propriul drum. Desigur, cand sunt foarte mici, ei nu stiu exact ce vor si au nevoie de indrumare, insa daca cel mic nu are nicio placere in a merge la lectii de pian, ba mai mult, se plange constant ca nu vrea sa faca acest lucru, el nu trebuie fortat. Important este sa i se ofere cat mai multe oportunitati de a invata lucruri noi si de a alege singur ceea ce i se potriveste in functie de temperamentul si personalitatea sa.

Foto: wisie.com

Cum sa-ti repari frigiderul... Adolescentii sunt afectati cel mai mult de mancarea fast food...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x