Copiii deprind tot felul de lucruri prin jocuri si cantecele pentru ca acestea sunt distractive si ei nici nu realizeaza ca invata ceva, totul se intampla natural.
Care jocuri sunt educative pentru copii? Foarte multe ii pot invata ceva, dar hai sa vedem trei dintre ele:
1. Unul ar fi o varianta a "mimului". Deseneaza pe niste foi A4 sau scoate la imprimanta imagini cu persoane avand diverse expresii faciale: trist, nervos, obosit, bolnav, binedispus, vesel, relaxat etc.
Daca nu sunt mai multi copii pentru acest joc, poate fi o ocazie buna de a va distra impreuna. Copiilor le place cand mami si tati le acorda atentie in acest fel.
Cand ai foile pregatite, intoarce-le cu fata cu imaginea in jos si amesteca-le. Apoi, unul dintre voi va lua o foaie, fara ca ceilalti sa vada ce reprezinta, se va uita la imagine si va incerca sa mimeze starea respectiva. Ceilalti vor trebui sa ghiceasca.
Un astfel de joc ii invata pe copii ce inseamna sa fie constienti de sentimentele celor din jur, sa le recunoasca.
2. Ferbinte-rece
Acesta este un joc destul de popular. Cineva ascunde un obiect, o jucarie undeva in tr-o camera si ceilalti trebuie sa il caute. Daca se apropie de zona in care se gaseste obiectul, cel care l-a ascuns va zice "caldut", apoi "cald", "fierbinte" in masura de cat de aproape va fi celalat de a-l gasi.
Acest joc ii invata pe copiii mici ce inseamna cooperarea, munca in echipa.
3. Jocul adevarului
Este un joc destul de simplu, dar care ii invata pe copii ce inseamna sa fie sinceri. De asemenea poate reprezenta si un moment in care se creeaza legaturi mai puternice in familie, pe masura ce toti isi exprima sentimentele.
Acest joc este pentru copiii care stiu deja sa citeasca. Trebuie sa faci biletele pe care sa scrii inceputuri de fraze care sa exprime sentimente, cum ar fi "Astazi am fost trist/a pentru ca ....", "Azi m-am bucurat cand ...", "Ma enervez cand ..." si asa mai departe.
Toate biletelele vor fi puse intr-un bol sau o caciula si amestecate bine. Apoi fiecare va extrage un biletel si in functie de ce va fi scris pe el, va trebui sa continue fraza, dar spunand adevarul.
De exemplu, unul dintre copii ar putea continua fraza "Ma enervez cand" cu "Matei imi ia jucariile". Sau "Azi m-am bucurat cand" cu "am mers dupa ore sa mancam inghetata".
Copiii vor invata sa fie sinceri. Dar pentru ca acest joc sa functioneze, este important sa fiti constienti de faptul ca daca iese ceva neplacut la iveala, trebuie sa tratati lucrurile cu calm.
Daca cel mic va spune ca este suparat cand este obligat sa manance legume, nu incepeti sa ii tineti morala despre importanta acestora in alimentatie pentru ca jocul nu va mai functiona. Si in loc sa invete ca a fi sincer este un lucru bun, pe care il doriti de la el, il va asocia cu pedeapsa si pe viitor te va minti pur si simplu.
foto: thefuntimesguide.com
VIDEO! Vladut gateste croque madame... VIDEO! Copii parasiti in spital...