La aceste intrebari ofera raspunsuri mamicilor medicul ginecolog Catalin Haiduc de la Maternitatea Filantropia din Bucuresti.
Rupturile uterine, un pericol
Posibilitatea ca o femeie sa aduca pe lume copii pe cale naturala, dupa ce in prealabil a efectuat o operatie de cezariana, este un subiect intens dezbatut in literatura de specialitate, deoarece "exista un pericol de ruptura uterina", spune medicul Catalin Haiduc.
"Astfel, locul in care uterul a fost taiat are o rezistenta foarte mica. De aceea, in momentul in care pacienta a intrat in travaliu si exista contractii uterine care tind sa «expulzeze copilasul», cresterea presiunii intrauterine poate cauza cedarea cicatricei postoperatorii.
Cu toate acestea, nici acest lucru nu ar fi atat de grav daca ar exista semnale care sa ne avertizeze asupra acestui lucru. De cele mai multe ori, rupturile uterine pe o veche cicatrice nu sunt insotite de durere, zona nemafiind inervata corespunzator.
Frecvent, aceasta complicatie este descoperita prea tarziu, cand lucrurile s-au agravat", mai spune medicul Haiduc. "De aceea, eu le recomand pacientelor care au nascut prin operatie cezariana sa nu apeleze la nasterea pe cai naturale".
Medicatie, doar cu recomandare
Proaspetele mamici sunt avertizate sa nu ia nici un fel de medicamente decat la sfatul medicului, indiferent de cat de mare este durerea. "De cele mai multe ori medicul recomanda, la plecarea din spital, doua tipuri de medicamente: un tip de medicament antialgic, daca durerea persista, pe care pacienta sa-l ia doar la nevoie, nu de rutina; si un tip de medicament antitrombotic.
Pentru ca o alta complicatie a operatiilor ginecologice, in mod special a cezarienei, este embolia: infundarea unui vas de sange, care iriga fie plamanul, creierul, fie un alt teritoriu vascular. Desi complicatia este foarte rara, se face un tratament profilactic, care dureaza intre cinci si sapte zile.
Depresia post-partum
Foarte multe mamici confunda depresia de dupa nastere cu depresia post-partum. "Sunt doua stari diferite", precizeaza medicul Haiduc. "Exista o stare obisnuita a mamei, care debuteaza in primele 48 de ore de dupa nastere si persista in prima saptamana de la nastere. Depresia de dupa nastere este un fel de melancolie nemotivata, obisnuita dupa un asemenea eveniment la foarte multe femei.
Depresia de dupa nastere este dominata de grija mamei ca nu va fi un parinte bun sau de faptul ca nu isi simte inca instinctul matern. Este o depresie des intalnita, dar nu e obligatorie. Depresia post-partum este o stare patologica, care poate aparea oricand in primele trei luni de la nastere. In acest caz, este nevoie de terapie de specialitate, cu medicatie adecvata.
Riscuri
Cezariana e o metoda de nastere chirurgicala. Ea reprezinta extragerea copilasului din uterul mamei in urma unei interventii chirugicale. A fost folosita din vechime, insa nu era utilizata frecvent, deoarece de cele mai multe ori se solda cu decesul mamei. Autoritatile comuniste nu au agreat aceasta metoda de nastere, deoarece, ulterior, femeile nu mai puteau aduce pe lume copii (operatia era insotita de ligatura trompelor).
Citeste jurnalul.ro
Pudra de argila iti sterge anii de pe fata... Cum sa alegem pasta de dinti potrivita?...